Actuele en dagelijkse informatie over pollen, pollenplanten en hooikoorts met behulp van videofilmpjes door biologen ...

De lente zorgt voor meer pollen

Vandaag en morgen gaan de temperaturen flink omhoog. Dat betekent voor de planten een sterke versnelling van de fysiologie en daarmee ook een sterk versnelde ontwikkeling van de katjes van Hazelaars, Witte en Zwarte elzen. Ook andere soorten zoals de Taxus en de Es gaan nu sneller doorontwikkelen. Wilgenkatjes hebben we ook al waargenomen in Noord-Limburg en Oost-Brabant. Dit betekent dat daar waar het de komende dagen in het land het warmst zal worden, de vele rijpe katjes veel pollen zullen afgeven aan de lucht. Uitbundige bloei van Hazelaar en Els is te zien aan de dikke geel-groene en rood-bruine katjes van wel 10-13 cm van deze soorten. Mensen die gevoelig zijn voor de matig allergene pollen van Hazelaars en Elzen zullen dan ook in toenemende mate last kunnen krijgen van hooikoortsachtige verschijnselen.
Maurice Martens, woensdag 17 maart 2010. © Pollennieuws.nl . Een nieuw pollenjournaal verschijnt vrijdag 19 maart of eerder als daar aanleiding toe is.

Blogarchief