Actuele en dagelijkse informatie over pollen, pollenplanten en hooikoorts met behulp van videofilmpjes door biologen ...

Rustiger weer, meer pollen

Na het onstuimig weer van gisteren, wordt het vandaag en de komende dagen wat rustiger weer. Dat betekent dat de rijpende katjes van Witte elzen en Hazelaars pollen afgeven aan de lucht. Die pollen zullen langer in de lucht kunnen blijven en met de matige wind worden meegevoerd. Mensen die gevoelig zijn voor de pollen van deze plantensoorten kunnen dan ook hooikoortsachtige verschijnselen hebben. Dit geldt vooral voor het zuiden en midden van het land. De westelijke winden nemen de pollen mee in oostelijke richting, waardoor een strook langs de westkust eveneens wat minder pollenbelasting heeft. In het Noorden van het land komt de ontwikkeling van de katjes van Witte elzen en Hazelaars nu ook op gang, maar de hoeveelheden pollen zullen daar nog beperkt zijn. Meldingen van hooikoortsachtige verschijnselen hebben mij afgelopen zaterdag bereikt uit Zwolle en Maastricht. Tijdens een bui worden de pollen uitgewassen, wat de situatie dan gunstig maakt.
Maurice Martens, maandag 1 maart 2010 © Pollennieuws.nl . Een volgend pollenjournaal verschijnt donderdag 4 maart, of eerder als aanleiding voor is.

Blogarchief