Actuele en dagelijkse informatie over pollen, pollenplanten en hooikoorts met behulp van videofilmpjes door biologen ...

Bloei van Hazelaars en Elzen zet door.

De bloei van Hazelaars en Elzen zet verder door. Ook in de noordelijke regio van het land zullen deze pollenplanten weldra hun pollen afgeven aan de lucht. De koude nachten met wat lichte vorst kunnen dit een beetje vertragen. In de rest van het land kun je de Hazelaars en vooral Witte elzen goed zien bloeien. De rijpe katjes vallen door hun geel-groene kleur goed op aan de nog kale struiken en bomen. De Zwarte els, die je meer aantreft in het landelijk gebied in de buurt van waterlopen en op vochtige grond, begint in het zuiden van het land eveneens meer te bloeien. Langzaam maar zeker zal de bloei zich ook verder over het land uitbreiden in noordelijke richting. De westelijke winden zorgen er voor dat aan de kust een smalle strook is waar pollenvrije lucht het land binnen komt. Daardoor is de belasting met pollen direct aan de kust gering. Ook bij wat neerslag worden de pollen uitgewassen. Maar bij droog weer kunnen mensen die gevoelig zijn voor de matig allergene pollen van Hazelaars en Elzen hooikoortsachtige verschijnselen ervaren.
Maurice Martens, vrijdag 12 maart 2010. © Pollennieuws.nl . Een volgend pollenjournaal verschijnt op maandag 15 maart of eerder als daar aanleiding toe is.

Blogarchief