Actuele en dagelijkse informatie over pollen, pollenplanten en hooikoorts met behulp van videofilmpjes door biologen ...

Allergene “sneeuwvlokken”?

Populieren en de meeste Wilgen zijn uitgebloeid en de vruchtvorming vindt momenteel plaats. Je ziet dat aan de “sneeuwvlokken” die op de wind door de lucht vliegen. Het is het vruchtpluis van Populieren en Wilgen en als je goed kijkt zie je de kleine zaadjes in dit pluis zitten. Dit pluis is net als de parapluutjes van de Paardenbloemen niet allergeen! Als je dan toch hooikoortsachtige klachten hebt, komt dat door pollen van andere bomen en grassen.

De meeste Berken zijn uitgebloeid en laten de mannelijke katjes vallen. Ze staan vaak al volop in blad. Alleen in Groningen en Friesland, waar de bloei wat later optreedt, staan er nog te bloeien. Andere windbestuivers die bloeien zijn Eiken en ook de eerste Beuken. Ze geven hun pollen aan de lucht af, maar het aantal mensen dat gevoelig is voor deze pollen is beperkt.

De bermen van wegen, graslanden en dijken kleuren wit van het Fluitenkruid en soms geel van het koolzaad. Tegelijkertijd neemt het aantal Grote vossenstaarten toe. Hun bloeiende aren steken steeds meer boven het Fluitenkruid uit en zijn ook in bermen en graslanden zichtbaar. Het grasseizoen komt op gang en hier en daar zie je ook Kroparen bloeien.

Maurice Martens, woensdag 5 mei 2010. © Pollennieuws.nl . Een nieuw pollenjournaal verschijnt vrijdag 7 mei 2010 of eerder als daar aanleiding toe is.

Blogarchief