Actuele en dagelijkse informatie over pollen, pollenplanten en hooikoorts met behulp van videofilmpjes door biologen ...

Neerslag en lage temperaturen beperken pollenhoeveelheid

De IJsheiligen houden het weer in hun greep. Lage temperaturen en lichte neerslag blijven de hoofdrol spelen, waardoor de lente dit jaar maar langzaam vordert. Vooral de kou remt de ontwikkeling van de planten die veel pollen afgeven aan de lucht. Door de neerslag worden de pollen, die al afgegeven worden aan de lucht uitgewassen.

Eiken en Beuken zijn de bomen die nu bloeien. Ook Tamme kastanje begint langzaam zijn bloeiwijzen te ontwikkelen. Ze geven hun pollen aan de lucht af, maar het aantal mensen dat gevoelig is voor deze pollen is beperkt.

Het vruchtpluis van Populieren en Wilgen zie je pas weer als het enige tijd droog is en het behoorlijk waait. Dit pluis is net als de parapluutjes van de Paardebloemen niet allergeen! Als je dan toch hooikoortsachtige klachten hebt, komt dat door pollen van bomen en vooral grassen.

De bermen van wegen, graslanden en dijken kleuren wit van het Fluitenkruid en soms geel van het koolzaad. Grote vossenstaarten zie je steeds meer in bermen, op dijken en in graslanden. In drogere bermen vooral Rood zwenkgras. Ook Gewoon reukgras en Zachte dravik zie je al hier en daar, maar het grasseizoen komt langzaam op gang. Pas bij hogere temperaturen en droge, zonnige perioden zal er sprake zijn van hooikoortsklachten als gevolg van toenemende hoeveelheden graspollen in de lucht.

Maurice Martens, donderdag 13 mei 2010. © Pollennieuws.nl . Een nieuw pollenjournaal verschijnt maandag 17 mei 2010 of eerder als daar aanleiding toe is.

Blogarchief