Actuele en dagelijkse informatie over pollen, pollenplanten en hooikoorts met behulp van videofilmpjes door biologen ...

Graspollen komen vrij bij droog weer

Grassoorten als Grote vossenstaart, Rood zwenkgras, Gewoon reukgras en Zachte dravik staan klaar om in volle bloei te komen. Het pollen van deze grassen is sterk allergeen.

Je vindt deze grassoorten in de bermen van wegen, graslanden en dijken, die wit van het Fluitenkruid en soms geel van het Koolzaad kleuren. Bij hogere temperaturen en droge, zonnige perioden zal er daardoor sprake zijn van hooikoortsklachten als gevolg van toenemende hoeveelheden graspollen in de lucht.

De bloei van Eiken en Beuken loopt ten einde. Wel beginnen Tamme kastanjes te bloeien. Ze geven hun pollen aan de lucht af, maar het aantal mensen dat gevoelig is voor deze pollen is beperkt.

Het vruchtpluis van Populieren en Wilgen zie je pas weer als het enige tijd droog is en het behoorlijk waait. Dit pluis is net als de parapluutjes van de Paardebloemen niet allergeen! Als je deze “sneeuwvlokken” in de lucht ziet en je hooikoortsachtige klachten hebt, komt dat door pollen van vooral grassen.

Maurice Martens, zondag 16 mei 2010. © Pollennieuws.nl . Een nieuw pollenjournaal verschijnt dinsdag 18 mei 2010 of eerder als daar aanleiding toe is.

Blogarchief