Actuele en dagelijkse informatie over pollen, pollenplanten en hooikoorts met behulp van videofilmpjes door biologen ...

Na neerslag minder pollen

De regen van afgelopen dagen is niet alleen voor de droge natuur een zegen geweest maar heeft ook de pollen uit de lucht gewassen. Daardoor is de totale pollenhoeveelheid in de lucht duidelijk minder. Wel bestaat de kans dat bij droog zonnig weer en wat hardere wind pollen van de grond wordt opgewerveld.

De meeste Berken zijn uitgebloeid en laten de mannelijke katjes vallen. Ze komen nu ook volop in blad. Alleen in Groningen en Friesland, waar de bloei wat later optreedt, staan er nog te bloeien. Andere windbestuivers die beginnen te bloeien zijn Eiken en Beuken. Ze geven hun pollen aan de lucht af, maar het aantal mensen dat gevoelig is voor deze pollen is beperkt. Hier en daar staan nog wat Wilgen in bloei en een enkele Populier en Gewone es.

De bermen van wegen, graslanden en dijken kleuren wit van het Fluitenkruid en soms geel van het koolzaad. Tegelijkertijd neemt het aantal Grote vossenstaarten toe. Hun bloeiende aren steken steeds meer boven het Fluitenkruid uit en zijn ook in bermen en graslanden zichtbaar. Het grasseizoen komt op gang. Paardenbloemen hebben onze weiden mooi oranje geel gekleurd. Van uitgebloeide Paardenbloemen worden de zaden aan hun parapluutjes door de wind meegenomen. Deze zijn niet allergeen!

Maurice Martens, dinsdag 4 mei 2010. © Pollennieuws.nl . Een nieuw pollenjournaal verschijnt donderdag 6 mei 2010 of eerder als daar aanleiding toe is.

Blogarchief