Actuele en dagelijkse informatie over pollen, pollenplanten en hooikoorts met behulp van videofilmpjes door biologen ...

Grasseizoen is aangebroken.

Tijdens droge, warme, zonnige en winderige perioden geven grassoorten als Grote vossenstaart, Rood zwenkgras, Gewoon reukgras, Kropaar en Zachte dravik pollen af aan de lucht. Het pollen van deze grassen is zeer sterk allergeen, dat wil zeggen dat er veel mensen gevoelig voor deze pollen zijn. Zij kunnen dan ook hooikoortsklachten ervaren. ’s Morgens tot een uur of 11.00 is de pollendruk het laagst. Daarna neemt de hoeveelheid pollen snel toe.

Je vindt deze grassoorten in de bermen van wegen, graslanden en dijken, die wit van het Fluitenkruid en soms geel van het Koolzaad kleuren. Ook vinden we daar Zuringen, te herkennen aan de rode glans die over de bermen ligt, en Weegbree. Deze kruiden brengen eveneens pollen in de lucht en dat pollen is matig allergeen.

Tamme kastanjes beginnen ook te bloeien. Ze geven hun pollen aan de lucht af, maar het aantal mensen dat gevoelig is voor deze pollen is beperkt. Het vruchtpluis van Populieren en Wilgen is ook te zien als het enige tijd droog is en het behoorlijk waait. Dit pluis is net als de parapluutjes van de Paardebloemen niet allergeen! Als je deze “sneeuwvlokken” in de lucht ziet en je hooikoortsachtige klachten hebt, komt dat door pollen van vooral grassen, die nu bloeien.

Maurice Martens, vrijdag 21 mei 2010. © Pollennieuws.nl . Een nieuw pollenjournaal verschijnt maandag 24 mei 2010 of eerder als daar aanleiding toe is.

Blogarchief