Actuele en dagelijkse informatie over pollen, pollenplanten en hooikoorts met behulp van videofilmpjes door biologen ...

Hazelaarpollen blijft in de lucht tijdens droge periodes

Maastricht, 23 januari 2012. Tijdens droge periodes komen pollen van vooral Hazelaars en Elzen vrij in de lucht. Bloeiende Hazelaars herken je nu overal in het land aan hun geelgroen gekleurde katjes. Wat bij het huidige kwakkelweer type opvalt is dat aan vrijwel alle struiken katjes in veel verschillende stadia te vinden zijn. Je ziet overal rijpe, maar ook al uitgerijpte katjes naast katjes die nog een tijd te gaan hebben. Dat betekent dat er geleidelijk aan door de tijd voortdurend pollen worden afgegeven aan de lucht. Mensen die gevoelig zijn voor deze Hazelaarpollen zullen dat zeker kunnen merken.

Buien kunnen de lucht lokaal schoon wassen en rukwinden trekken de rijpe katjes van de struiken en bomen. Pollen dat op het bodemoppervlak is achtergebleven kan weer opgewerveld worden en aan het begin van een bui spatten pollen ook op de lucht in. Mocht er sneeuw vallen dan bedekt deze het pollen dat op de grond ligt.

Bloeiende Elzen herken je aan de wat donkerder bruingeel gekleurde katjes en de elzenproppen van afgelopen jaar. Het gaat bij de Elzen die al bloeien vaak om in de stedelijke situatie aangeplante straatbomen die overlast kunnen veroorzaken, doordat ze ter plaatse veel pollen afgeven bij droog weer. Witte els kan ook al bloeien De katjes van de in ons land van nature het meest voorkomende Zwarte els langs slootkanten en in broekbossen rijpen langzaam maar gestaag verder.

Ook Elzen, die net als de Hazelaars tot de Berkenfamilie horen, geven bij droog weer matig allergeen pollen aan de lucht af en mensen die gevoelig zijn voor dit pollen zullen bij droog weer last van hooikoortsachtige verschijnselen hebben. Ook bij wat lagere temperatuur. In deze situatie komt weinig verandering.

Alleen een langere periode met ten minste matige vorst kan de pollenafgifte helemaal stoppen. Immers ook de bodem moet bevroren zijn om de plantenontwikkeling tot stilstand te brengen. Ook zullen dan rijpende en gerijpte katjes kunnen bevriezen.

Geschreven door Maurice Martens, maandag 23 januari 2012. © Pollennieuws.nl . Een volgend pollenjournaal verschijnt als daar aanleiding toe is.

Blogarchief