Actuele en dagelijkse informatie over pollen, pollenplanten en hooikoorts met behulp van videofilmpjes door biologen ...

Hazelaars en Elzen bloeien ook nog bij lagere temperaturen

Nijmegen, 13 januari 2012. Overal in het land zijn Hazelaars in bloei te zien. Ze zijn te herkennen aan de tot 12 cm lange groengeel gekleurde katjes. Bloeiende Elzen herken je aan de wat donkerder gekleurde katjes en de elzenproppen van afgelopen jaar. Ze brengen bij droog weer matig allergeen pollen in de lucht en mensen die gevoelig zijn voor dit pollen zullen last van hooikoortsachtige verschijnselen hebben.

Op veel plaatsen in Nederland bloeit al meer dan de helft van de Hazelaars. Uit het hele land zijn meldingen ontvangen. De Elzen die al in bloei staan betreffen vaak aangeplante straatbomen. Het zijn gekweekte afstammelingen en kruisingen van niet inlandse soorten afkomstig uit bijvoorbeeld de Kaukasus. Deze zijn goed aangepast aan koudere omstandigheden en daarom nu al aan hun bloei toe. Ze kunnen ter plaatse veel pollen afgeven. Een enkele Witte els kan ook al bloeien, maar de in ons land van nature het meest voorkomende Zwarte els langs slootkanten en in broekbossen heeft al groter wordende, maar nog gesloten katjes.

Mocht het de komende dagen minder zacht worden overdag en er wat nachtvorst gaan optreden, dan is dat nog niet genoeg om de fysiologie van de planten helemaal stil te zetten. Daarvoor zal het nodig zijn dat er een langere periode met ten minste matige vorst komt. Immers ook de bodem moet bevroren zijn om de plantenontwikkeling tot stilstand te brengen. Alleen als het langdurig gaat vriezen, zullen rijpende en gerijpte katjes kunnen bevriezen. De pollenafgifte zal dan verminderen.

Door rukwinden worden rijpe katjes van de struiken en bomen afgetrokken. Ze vallen op de grond, maar tijdens droge periodes kunnen deze toch nog pollen vrijgeven. Bij een beginnende regenbui spatten die pollen dan weer de lucht in en kunnen dan last veroorzaken.

Geschreven door Maurice Martens, vrijdag 13 januari 2012. © Pollennieuws.nl . Een volgend pollenjournaal verschijnt als daar aanleiding toe is.

Blogarchief