Actuele en dagelijkse informatie over pollen, pollenplanten en hooikoorts met behulp van videofilmpjes door biologen ...

Overal bloeiende Hazelaars en Elzen te zien

Maastricht, 8 januari 2012. Bloeiende Hazelaars kunnen nu overal in het land te zien zijn. Ze zijn te herkennen aan de tot 12 cm lange groengeel gekleurde katjes. Bloeiende Elzen herken je aan de wat donkerder gekleurde katjes en de elzenproppen van afgelopen jaar. Ze brengen bij droog weer matig allergeen pollen in de lucht en mensen die gevoelig zijn voor dit pollen zullen last van hooikoortsachtige verschijnselen kunnen hebben.

In zuidoost Nederland bloeit op meerdere plaatsen al tegen de 40 procent van de Hazelaars. Ook in het westen en midden van het land bloeit een flink aantal Hazelaarstruiken en ook uit het hoge noorden, namelijk uit Leeuwarden zijn bloeiende Hazelaars gemeld. Hier en daar gaat het om een enkel exemplaar dat op een beschutte plaats staat, maar pollen worden door de lucht verplaatst. De Elzen die al in bloei staan betreffen vaak in de stedelijke omgeving aangeplante straatbomen, die vaak afstammen van niet inlandse soorten afkomstig uit bijvoorbeeld de Kaukasus. Deze zijn goed aangepast aan koudere omstandigheden en daarom nu al aan hun bloei toe. Een enkele Witte els kan ook al bloeien, maar de in ons land het meest voorkomende Zwarte els heeft nog gesloten katjes.

De komende dagen blijft het relatief zacht overdag en neemt de wind in kracht af. In combinatie met geen nachtvorst, zorgt dat ervoor dat de fysiologische activiteit van planten doorgaat. Dat de bloei echt begonnen is kun je ook zien aan het feit dat de vrouwelijke katjes hun rode stempels naar buiten steken. De vrouwelijke bloemetjes zijn dus ontvankelijk voor het pollen dat deze via de lucht kan bereiken. In de loop van de komende week kan het aantal hooikoortsachtige klachten daardoor toenemen.

Door rukwinden zijn rijpe katjes van de struiken en bomen afgetrokken. Ze vallen op de grond, maar tijdens droge periodes kunnen deze toch nog pollen vrijgeven. Bij een beginnende regenbui spatten die pollen dan weer de lucht in en kunnen dan toch nog last veroorzaken. Pas wanneer de temperaturen naar beneden gaan en er vorst gaat optreden tot onder de 5 graden onder nul, bevriezen de uitgerijpte en rijpende katjes en zal de afgifte van pollen door bloeiende Hazelaars en Elzen tot stilstand komen.

Geschreven door Maurice Martens, zondag 8 januari 2012. © Pollennieuws.nl . Een volgend pollenjournaal verschijnt als daar aanleiding toe is.

Blogarchief