Actuele en dagelijkse informatie over pollen, pollenplanten en hooikoorts met behulp van videofilmpjes door biologen ...

Ook bij kwakkelweer pollen in de lucht tijdens droge periodes

Maastricht, 20 januari 2012. Tijdens droge periodes komen pollen van Hazelaars en Elzen vrij in de lucht. Buien kunnen de lucht lokaal schoon wassen en rukwinden trekken de rijpe katjes van de struiken en bomen. Pollen dat op het bodemoppervlak is achtergebleven kan weer opgewerveld worden en aan het begin van een bui spatten pollen ook op de lucht in.

Hazelaars in bloei zijn te herkennen aan de tot 12 cm lange groengeel gekleurde katjes. Bloeiende Elzen herken je aan de wat donkerder bruingeel gekleurde katjes en de elzenproppen van afgelopen jaar. Ze geven bij droog weer matig allergeen pollen aan de lucht af en mensen die gevoelig zijn voor dit pollen zullen bij droog weer last van hooikoortsachtige verschijnselen hebben. Ook bij wat lagere temperatuur. In deze situatie komt weinig verandering.

De Elzen die al in bloei staan betreffen vaak aangeplante straatbomen die in de stedelijke situatie overlast kunnen veroorzaken, doordat ze ter plaatse veel pollen afgeven bij droog weer. Witte els kan ook al bloeien De katjes van de in ons land van nature het meest voorkomende Zwarte els langs slootkanten en in broekbossen rijpen langzaam maar gestaag verder.

Alleen een langere periode met ten minste matige vorst kan de pollenafgifte helemaal stoppen. Immers ook de bodem moet bevroren zijn om de plantenontwikkeling tot stilstand te brengen. Ook zullen dan rijpende en gerijpte katjes kunnen bevriezen.

Geschreven door Maurice Martens, vrijdag 20 januari 2012. © Pollennieuws.nl . Een volgend pollenjournaal verschijnt als daar aanleiding toe is.

Blogarchief