Actuele en dagelijkse informatie over pollen, pollenplanten en hooikoorts met behulp van videofilmpjes door biologen ...

Graspollen en andere pollen in de lucht

Maastricht, 11 mei 2016. Grassen groeien flink door en diverse soorten hebben rijpende aren en pluimen. Bij droog en zonnig weer gaan ze volop bloeien en hun zeer sterk allergeen pollen in de lucht brengen. Bloeiende exemplaren van de Grote vossenstaart en Kropaar zullen tijdens droge periodes lokaal zelfs veel graspollen in de lucht brengen. Deze twee grassoorten staan veel in wat vochtige bermen en op dijkhellingen. Daar vind je ook bloeiend Fluitenkruid. Op drogere gronden tref je Hard zwenkgras en IJle dravik aan.  Ook deze soorten brengen bij droog en zonnig weer hun stuifmeel of pollen in de lucht.

Ook bloeiende bomen brengen stuifmeel in de lucht. De laatste bloeiende Berken, flink wat Essen, Beuken en Eiken brengen hun pollen in de lucht. Laatste bloeiende Wilgen en Populieren kunnen vooral in het noorden nog pollen in de lucht brengen. Sparren en Dennen lopen eveneens uit en gaan dan bloeien. Het pollen van deze naaldbomen heeft twee luchtzakken en daardoor kan dit pollen over grote afstanden door de wind verplaatst worden. Zodra de mannelijke kegeltjes van deze naaldbomen rijp zijn komt hun pollen in de lucht.  

Ook bloeien de eerste kruiden met name Veldzuring en Smalle weegbree. Deze behoren eveneens tot de pollenplanten die stuifmeel aan de lucht afgeven. Het zijn echte windbestuivers. Je ziet ze nu in bermen, op dijkhellingen en in graslanden.

Wind uit richtingen tussen zuid en oost brengt ook nog pollen uit die richtingen naar onze contreien. Blijft het de komende tijd mooi, rustig weer als gevolg van hogedruk, dan is er veel kans op toenemende aantallen pollen in de lucht met pollendekens als gevolg, als het pollen gedurende de nacht uitzakt.

Mensen die gevoelig zijn voor pollen van grassen, bomen en kruiden kunnen goed merken dat deze plantensoorten flink wat pollen in de lucht brengen.


Bijgewerkt door Maurice Martens, woensdag 11 mei 2016. © Pollennieuws.nl .

Blogarchief