Actuele en dagelijkse informatie over pollen, pollenplanten en hooikoorts met behulp van videofilmpjes door biologen ...

Grassen gaan bloeien; ook bomen geven pollen

Maastricht, 3 mei 2016. Veel grassen hebben hun bloeiwijzen inmiddels ontwikkeld. Bij droog en zonnig weer zullen deze gaan bloeien en hun zeer sterk allergeen pollen in de lucht brengen. Naast pollen van bloeiende bomen betekent dit dat ook lokaal veel graspollen in de lucht komen.

Bloeiende exemplaren van de Grote vossenstaart en Kropaar zullen tijdens droge periodes lokaal zelfs veel graspollen in de lucht brengen. Deze twee grassoorten staan veel in wat vochtige bermen. Daar vind je ook bloeiend Fluitenkruid. Op drogere gronden tref je Hard zwenkgras en IJle dravik aan.  Van deze soorten brengen de klaarstaande bloeiwijzen bij droog en zonnig weer hun stuifmeel of pollen in de lucht.

Een flink aantal Berken bloeit nog, maar er zijn er ook al heel wat uitgebloeid. Bloeiende Essen zijn er ook steeds meer in het landschap te zien. Wilgen en nog wat Populieren bloeien. Pollen van deze bomen en struiken is licht tot matig allergeen. Dit betekent dat het aantal mensen dat met hooikoortsachtige klachten op dit pollen reageert kleiner is dan het aantal mensen dat last heeft van Berkenpollen.

Beuken en Eiken lopen steeds meer uit. Deze gaan kort na het uitbotten van het blad bloeien. Je kunt hun katjesachtige bloeiwijzen dan waarnemen. Ze brengen bij droog weer als windbestuiver licht allergeen stuifmeel of pollen in de lucht. Het pollen kan bij rustig weer bijdragen aan de vorming van een pollendeken.

Mensen die gevoelig zijn voor pollen van grassen en bomen kunnen goed merken dat deze plantensoorten flink wat pollen in de lucht gaan brengen.


Bijgewerkt door Maurice Martens, dinsdag 3 mei 2016. © Pollennieuws.nl .

Blogarchief