Actuele en dagelijkse informatie over pollen, pollenplanten en hooikoorts met behulp van videofilmpjes door biologen ...

Steeds meer grassen in bloei

Maastricht, 22 mei 2016. Grassen, bomen en kruiden geven bij droog weer stuifmeel of pollen vrij aan de lucht. Zeer veel exemplaren van de Grote vossenstaart staan te bloeien in het hele land. Daarnaast staat veel Kropaar in bloei. Deze twee grassoorten staan vooral in wat vochtige bermen, op dijkhellingen en in grasland. Op drogere gronden bloeien Hard zwenkgras en IJle en Zachte dravik. Ook Gestreepte witbol bloeit steeds meer en de eerste exemplaren van Glanshaver, vroeger ook wel Frans raaigras genoemd, zijn inmiddels door ons waargenomen. Bij droog en winderig weer geeft al dit bloeiend gras zijn zeer sterk allergeen pollen af aan de lucht.

Bloeiende bomen, zoals Eiken en Beuken, kunnen eveneens behoorlijk wat stuifmeel in de lucht brengen, maar de eerste zijn al uitgebloeid. Uitgebloeide bomen uit de Wilgenfamilie, namelijk Populieren en Wilgen zijn al toe aan vruchtvorming en als de vruchten rijp zijn zweven de zaden met hun pluizige haren door de lucht. We noemen dit verschijnsel wel ‘zomersneeuw’. Je ziet dit zwevend pluis in toenemende mate. Het is niet allergeen, net zo min als de vruchtpluizen van Paardenbloemen.

Sparren en Dennen lopen eveneens uit en gaan dan bloeien. Het pollen van deze naaldbomen heeft twee luchtzakken en daardoor kan dit pollen over grote afstanden door de wind verplaatst worden. Zodra de mannelijke kegeltjes van deze naaldbomen rijp zijn komt het pollen of stuifmeel in de lucht. 

Ook bloeien de eerste soorten kruiden, met name Veldzuring en Smalle weegbree. Deze behoren eveneens tot de pollenplanten die stuifmeel aan de lucht afgeven. Het zijn echte windbestuivers. Je ziet ze nu in bermen, op dijkhellingen en in graslanden en ook wel in de stad in niet gemaaide bermen langs wegen.

Lichte buien zorgen er voor dat pollen uit de lucht wordt meegevoerd naar beneden, maar niet wordt weggespoeld in de riolen. Ook kunnen de vallende druppels mechanisch de bloeiwijzen bewegen wat extra pollenafgifte veroorzaakt. Er zijn dan ook mensen die juist aan het begin van een (lichte) bui extra irritatie ondervinden. Echte verlichting van de pollenbelasting kan alleen verwacht worden van aanhoudende neerslag.


Bijgewerkt door Maurice Martens, zondag 22 mei 2016. © Pollennieuws.nl .

Blogarchief