Actuele en dagelijkse informatie over pollen, pollenplanten en hooikoorts met behulp van videofilmpjes door biologen ...

Kil weer tempert pollenafgifte slechts beperkt

Maastricht, 16 mei 2016. Grassen, bomen en kruiden die hun bloeiwijzen intussen gevormd hebben blijven pollen afgeven aan de lucht. Lagere temperaturen beperken de fysiologische activiteit en ontwikkeling van bloeiwijzen enigszins, maar pollen dat klaar is blijft vrijkomen. Wind uit noordelijke en westelijke richting brengt lucht met vrijwel geen pollen naar ons land, waardoor de situatie aan de kust wel verbetert ten opzichte van de afgelopen week.

De grassoort die het meest opvallend bloeit is Grote vossenstaart. Daarnaast staat veel Kropaar in bloei. Deze twee grassoorten staan vooral in vochtige bermen, op dijkhellingen en in grasland. Op drogere gronden bloeien Hard zwenkgras en IJle en Zachte dravik. Een soort die ook steeds meer in bloei te zien is, is Gestreepte witbol. Bij droog en winderig weer blijven deze grassen hun zeer sterk allergeen pollen afgeven aan de lucht.

Bloeiende bomen, zoals Eiken en Beuken kunnen behoorlijk wat stuifmeel in de lucht brengen. Laatste bloeiende Wilgen en Populieren kunnen vooral in het noorden nog pollen in de lucht brengen. Uitgebloeide bomen uit de Wilgenfamilie zijn al toe aan vruchtvorming en als de vruchten rijp zijn zweven de zaden met hun pluizige haren door de lucht. We noemen dit verschijnsel wel ‘zomersneeuw’.

Sparren en Dennen lopen eveneens uit en gaan dan bloeien. Het pollen van deze naaldbomen heeft twee luchtzakken en daardoor kan dit pollen over grote afstanden door de wind verplaatst worden. Zodra de mannelijke kegeltjes van deze naaldbomen rijp zijn komt hun pollen in de lucht. 

Ook bloeien de eerste kruiden met name Veldzuring en Smalle weegbree. Deze behoren eveneens tot de pollenplanten die stuifmeel aan de lucht afgeven. Het zijn echte windbestuivers. Je ziet ze nu in bermen, op dijkhellingen en in graslanden.

Echte verlichting van de pollenbelasting kan alleen verwacht worden van aanhoudende neerslag.


Bijgewerkt door Maurice Martens, maandag 16 mei 2016. © Pollennieuws.nl .

Blogarchief