Actuele en dagelijkse informatie over pollen, pollenplanten en hooikoorts met behulp van videofilmpjes door biologen ...

Meer Graspollen naast ander pollen

Maastricht, 12 mei 2016. Het warme en zonnige weer van de afgelopen week heeft voor een spurt gezorgd in de ontwikkeling van alle planten. Zo groeien Grassen flink door en produceren zoveel biomassa dat er op enkele plaatsen al grasland gemaaid wordt. We zien steeds meer Grassoorten met rijpe aren en pluimen. Bij droog en zonnig weer bloeien deze volop en geven dan hun zeer sterk allergeen pollen aan de lucht vrij. Bloeiende exemplaren van de Grote vossenstaart en Kropaar zullen tijdens droge periodes lokaal zelfs veel graspollen in de lucht brengen. Deze twee grassoorten staan vooral in wat vochtige bermen en op dijkhellingen. Daar vind je vrijwel tegelijkertijd bloeiend Fluitenkruid. Op drogere gronden tref je Hard zwenkgras en IJle en Zachte dravik aan.  Ook deze soorten brengen bij droog en zonnig weer hun stuifmeel of pollen in de lucht.

Bloeiende bomen kunnen veel stuifmeel in de lucht brengen. De laatste bloeiende Berken, flink wat Essen, Beuken en Eiken brengen hun pollen in de lucht. Laatste bloeiende Wilgen en Populieren kunnen vooral in het noorden nog pollen in de lucht brengen. Uitgebloeide bomen uit de Wilgenfamilie zijn al toe aan vruchtvorming en als de vruchten rijp zijn zweven de zaden met hun pluizige haren door de lucht. We noemen dit verschijnsel wel ‘zomersneeuw’.

Sparren en Dennen lopen eveneens uit en gaan dan bloeien. Het pollen van deze naaldbomen heeft twee luchtzakken en daardoor kan dit pollen over grote afstanden door de wind verplaatst worden. Zodra de mannelijke kegeltjes van deze naaldbomen rijp zijn komt hun pollen in de lucht. 

Ook bloeien de eerste kruiden met name Veldzuring en Smalle weegbree. Deze behoren eveneens tot de pollenplanten die stuifmeel aan de lucht afgeven. Het zijn echte windbestuivers. Je ziet ze nu in bermen, op dijkhellingen en in graslanden.

Wind uit richtingen tussen zuid en oost brengt ook nog pollen uit die richtingen naar onze contreien. Zolang het mooi en rustig weer is, is er veel kans op een toenemende hoeveelheid pollen in de lucht met pollendekens als gevolg, als het pollen gedurende de nacht uitzakt. Alleen langer aanhoudende neerslag wast de lucht schoon van pollen.


Geschreven door Maurice Martens, donderdag 12 mei 2016. © Pollennieuws.nl .

Blogarchief