Actuele en dagelijkse informatie over pollen, pollenplanten en hooikoorts met behulp van videofilmpjes door biologen ...

Hazelaars en Elzen bloeien

Hazelaars en Elzen bloeien, maar het wisselvallige weer tempert de hoeveelheid pollen in de lucht. Bij droog weer komt het matig allergeen pollen van deze bomen en struiken uit de Berkenfamilie in de lucht en vooral tijdens zonnige periodes kan het aantal pollen lokaal verhoogd zijn.

Uit de geel-groene, rijpe katjes van bloeiende hazelaars, die zo’n 8 tot 12 cm lang zijn, wordt het pollen afgegeven. Aan heel wat Hazelaarstruiken zijn de katjes al bruin aan het worden, ten teken dat ze uitgebloeid zijn. Matig allergeen Hazelaarpollen kan bij mensen die daar gevoelig voor zijn hooikoortsachtige klachten veroorzaken.

Aan bloeiende Elzen hangen uitgerijpte katjes. Deze laten hun matig allergeen pollen vrijkomen aan de lucht tijdens droge periodes. Aan deze bloeiende Elzen, het gaat daarbij om uitheemse aangeplante exemplaren en de eerste volop bloeiende inheemse Zwarte elzen, zijn de openstaande katjes waar te nemen. Bij wat wind kun je die bruin-groene katjes op en neer zien wiegen. De helmknoppen van de meeldraden zijn dan zichtbaar en als ze open barsten, geven ze het pollen vrij aan de lucht. Elzen herken je aan de typische elzenproppen, dat zijn de eironde overjarige op kegeltjes lijkende verhoute vruchten, waarin het zaad gevormd is.

Onze inheemse Zwarte elzen vind je vooral langs watergangen en op vochtige bodems. Als de katjes open breken, brengen ze ook fijn weefsel in de lucht dat hooikoortsachtige klachten kan veroorzaken. Hoewel al een flink aantal elzen bloeit, is door het relatief koude weer met beperkts periodes met zon, een aantal Elzen nog niet aan bloei toe, maar bij deze struiken en bomen zijn veel katjes te zien die nog verder zullen gaan uitgroeien. De bloei zal zich voortzetten en zodra de temperaturen gaan stijgen komt er veel Elzenpollen in de lucht. Ook de Witte els, vroeger wel Grauwe els genaamd, is hier en daar al bloeiend te vinden.


Bijgewerkt door Maurice Martens, zaterdag 4 maart 2017. © Pollennieuws.nl .

Blogarchief