Actuele en dagelijkse informatie over pollen, pollenplanten en hooikoorts met behulp van videofilmpjes door biologen ...

Voorjaarsbloeiers brengen pollen in de lucht

Het milde lenteweer geeft aan de plantenwereld een sterke stimulans. Bij in het voorjaar bloeiende bomen en struiken leidt dit tot de bloei. Zo hebben we in een dag tijd aan een Haagbeuk kunnen waarnemen dat de boom aan het eind van de dag volop in bloei stond met duidelijk rijpe katjes.

Belangrijkste producenten van matig allergeen pollen zijn nog de bloeiende Elzen. Een deel van deze bomen en struiken is echter al uitgebloeid. Mensen die gevoelig zijn voor het pollen van deze verschillende soorten, kunnen last krijgen van hooikoortsachtige klachten. Via de meldingen in de logboekjes van de Pollennieuws-apps is dit duidelijk waarneembaar.

Uit de Berkenfamilie bloeien Elzen en de laatste Hazelaars. Aan bloeiende Elzen kunnen de uitgerijpte bruin-groene tot groene katjes te zien zijn. Uit de openstaande katjes komt het matig allergeen pollen vrij in de lucht. Elzen, die je langs watergangen en plassen maar ook op vochtige tot natte bodems aantreft, zijn heel algemeen in onze contreien. Ook een aantal in de meer stedelijke omgeving aangeplante Elzenrassen staan nog in bloei. Je herkent Elzen ook aan de elzenproppen van het vorige jaar die aan de bomen zitten.

De bloei van de Hazelaars eindigt. Aan de meeste Hazelaarstruiken zijn de katjes al bruin, ten teken dat ze uitgebloeid zijn. Maar vooral de Krulhazelaar, vaak aangeplant in tuinen, staat nog flink te bloeien. Uit de geel-groene, rijpe katjes die je nog aan bloeiende Hazelaars ziet, wordt het pollen afgegeven. Matig allergeen Hazelaarpollen kan bij mensen die daar gevoelig voor zijn hooikoortsachtige klachten veroorzaken.

Bloeiende Wilgen met hun nog zilverwitte katjes vallen op en trekken de aandacht; als ze rijp zijn kunnen ze fel geel kleuren door de meeldraden, zoals bijvoorbeeld bij Boswilgen te zien is. Katwilgen en Schietwilgen beginnen eveneens te bloeien. Ook aan Populieren is al te zien dat aan de uiteinden van de twijgen de knoppen beginnen uit te botten. Daar zullen dan nog voor het blad de katjes verschijnen. Mannelijk bloeiende katjes hebben roodkleurige helmknoppen. Wilgen en Populieren horen alle tot de Wilgenfamilie.

Aan Essen worden de knoppen snel dikker en botten uit; dan komen de donker paarskleurige helmknoppen tevoorschijn waaruit het licht tot matig allergeen pollen vrijkomt. Essen en Olijven zijn twee nauw verwante soorten uit de Olijffamilie en mensen die hier te lande gevoelig zijn voor Essenpollen kunnen op vakantie in landen rond de Middellandse Zee onaangenaam verrast worden door pollen van bloeiende Olijven. Dat pollen is sterk allergeen.

Iepen bloeien eveneens en in een stad als Amsterdam is de Iep veel aangeplant als straatboom.
Ook Coniferen, vaak aangeplant in parken, hagen en tuinen, bloeien. Taxus en Schijncipres zijn twee soorten die je veel tegen komt. Tijdens hun bloei kunnen ze zoveel pollen produceren dat er hele wolken pollen uit die struiken en bomen tevoorschijn komen zodat het lijkt of ze staan te roken. Ze worden dan ook wel eens Rookbomen genoemd.


Bijgewerkt door Maurice Martens, donderdag 16 maart 2017. © Pollennieuws.nl .

Blogarchief