Actuele en dagelijkse informatie over pollen, pollenplanten en hooikoorts met behulp van videofilmpjes door biologen ...

Pollenafgifte bij droog weer

Bloeiende bomen en struiken geven tijdens droge periodes pollen of stuifmeel af aan de lucht. Dit kan tot lokaal tot wat meer pollen leiden. Het gaat om pollen van  een flink aantal boomsoorten uit verschillende plantenfamilies. Alleen neerslag van betekenis beperkt de hoeveelheid stuifmeel of pollen.

Uit de Berkenfamilie bloeiende laatste Elzen en Hazelaars. Aan bloeiende Elzen kunnen de uitgerijpte bruin-groene tot groene katjes te zien zijn. Elzen, die je langs watergangen en plassen maar ook op vochtige tot natte bodems aantreft, zijn heel algemeen in onze contreien. Je herkent Elzen ook goed aan de elzenproppen van het vorige jaar die aan de bomen zitten. De laatste Krulhazelaars, meestal in tuinen aangeplant vanwege de sierlijke gekromde takken, staan nog in bloei. Beide soorten geven matig allergeen pollen vrij. Haagbeuken zijn de volgende soort uit de Berkenfamilie die bloeit. Deze soort staat van nature meer in het zuiden van Nederland en bloeit daar al, maar is als straatboom ook populair in steden als Meppel. De bloei gaat als een golf van zuid naar noord en begint in het noorden ruim een week later dan in het zuiden.

Bloeiende Wilgen trekken de aandacht; als ze rijp zijn kunnen de mannelijk bloeiende katjes fel geel kleuren door de meeldraden, zoals nu bij Boswilgen te zien is. Katwilgen en Schietwilgen bloeien eveneens. Ook aan Populieren is te zien dat aan de uiteinden van de twijgen, nog voor het blad, de katjes verschijnen. Mannelijk bloeiende katjes hebben roodkleurige helmknoppen. Wilgen en Populieren horen alle tot de Wilgenfamilie.

Essen komen in bloei: de knoppen worden snel dikker en botten uit; dan komen de donker paarskleurige helmknoppen tevoorschijn waaruit het licht tot matig allergeen pollen vrijkomt. Essen en Olijven zijn twee nauw verwante soorten uit de Olijffamilie en mensen die hier te lande gevoelig zijn voor Essenpollen kunnen op vakantie in landen rond de Middellandse Zee onaangenaam verrast worden door pollen van bloeiende Olijven. Dat pollen is sterk allergeen.

Iepen bloeien eveneens en in een stad als Amsterdam is de Iep beeldbepalend als veel aangeplante straatboom. Ook Coniferen, vaak aangeplant in parken, hagen en tuinen, dragen bij aan de totale pollenbelasting. Taxus en Schijncipres zijn twee soorten die je veel tegen komt. Tijdens hun bloei kunnen ze zoveel pollen produceren dat er hele wolken pollen uit die struiken en bomen tevoorschijn komen zodat het lijkt of ze staan te roken. Ze worden dan ook wel eens Rookbomen genoemd.


Bijgewerkt door Maurice Martens, vrijdag 24 maart 2017. © Pollennieuws.nl .

Blogarchief