Actuele en dagelijkse informatie over pollen, pollenplanten en hooikoorts met behulp van videofilmpjes door biologen ...

Vooral pollen van bloeiende Elzen

Elzen en laatste Hazelaars bloeien, maar het wisselvallige weer tempert de hoeveelheid pollen in de lucht. Bij droog weer komt het matig allergeen pollen van deze bomen en struiken uit de Berkenfamilie in de lucht en vooral tijdens zonnige periodes kan het aantal pollen lokaal verhoogd zijn.

Aan bloeiende Elzen hangen uitgerijpte bruin-groene katjes. Deze laten hun matig allergeen pollen vrijkomen aan de lucht tijdens droge periodes. Aan deze bloeiende Elzen, waaronder nog wat uitheemse aangeplante exemplaren en de vooral volop bloeiende inheemse Zwarte elzen, zijn de openstaande katjes waar te nemen. Bij wat wind kun je die rond 10 cm lange katjes op en neer zien wiegen. De helmknoppen van de meeldraden barsten open en geven het pollen vrij aan de lucht. Elzen herken je aan de typische elzenproppen, dat zijn de eironde overjarige op kegeltjes lijkende verhoute vruchten, waarin het zaad gevormd is.

Onze inheemse Zwarte elzen vind je vooral langs watergangen en op vochtige bodems. Als de katjes open breken, brengen ze ook fijn weefsel in de lucht dat hooikoortsachtige klachten kan veroorzaken. Hoewel al een flink aantal elzen bloeit, is door het relatief koude weer met beperkts periodes met zon, een aantal Elzen nog niet aan bloei toe, maar bij deze struiken en bomen zijn veel katjes te zien die nog verder zullen gaan uitgroeien. De bloei zal zich voortzetten en zodra de temperaturen gaan stijgen en het droger wordt komt er veel Elzenpollen in de lucht. Ook de Witte els, vroeger wel Grauwe els genaamd, is hier en daar al bloeiend te vinden.

De bloei van de Hazelaars nadert het einde. Aan heel wat Hazelaarstruiken zijn de katjes al bruin aan het worden, ten teken dat ze uitgebloeid zijn. Uit de geel-groene, rijpe katjes die je nog aan een enkele bloeiende Hazelaars ziet, wordt nog pollen afgegeven Matig allergeen Hazelaarpollen kan bij mensen die daar gevoelig voor zijn hooikoortsachtige klachten veroorzaken.


Bijgewerkt door Maurice Martens, dinsdag 7 maart 2017. © Pollennieuws.nl .

Blogarchief