Actuele en dagelijkse informatie over pollen, pollenplanten en hooikoorts met behulp van videofilmpjes door biologen ...

Milde lentedagen bevorderen pollenafgifte

De afgelopen milde lentedagen hebben ervoor gezorgd dat de plantenwereld gestimuleerd is om flink uit te lopen. Dat is niet alleen aan allerlei bloemplanten te zien maar ook aan in het voorjaar bloeiende bomen en struiken, die vaak minder opvallende gekleurde bloeiwijzen hebben.

Daaronder zijn nog de bloeiende Elzen, die uit hun katjes veel matig allergeen pollen of stuifmeel aan de lucht afgeven. Een deel van deze bomen en struiken is echter al uitgebloeid. Mensen die gevoelig zijn voor het pollen van de Els, kunnen last krijgen van hooikoortsachtige klachten. Het aantal meldingen in de logboekjes van de Pollennieuws-apps is duidelijk toegenomen.

We lopen de verschillende soorten langs. Uit de Berkenfamilie bloeien Elzen en de laatste Hazelaars. Aan bloeiende Elzen kunnen de uitgerijpte bruin-groene tot groene katjes te zien zijn. Uit de openstaande katjes komt het matig allergeen pollen vrij in de lucht. Elzen, die je langs watergangen en plassen maar ook op vochtige tot natte bodems aantreft, zijn heel algemeen in onze contreien. Ook een aantal in de meer stedelijke omgeving aangeplante Elzenrassen staan nog in bloei. Je herkent Elzen ook aan de elzenproppen van het vorige jaar die aan de bomen zitten. De laatste Krulhazelaars, meestal in tuinen aangeplant vanwege de sierlijke gekromde takken, staan nog in bloei en geven eveneens matig allergeen pollen vrij. Haagbeuken zijn de volgende soort uit de Berkenfamilie die bloeit. Deze soort staat van nature meer in het zuiden van Nederland, maar is als straatboom ook populair in steden als Meppel.

Bloeiende Wilgen met hun aanvankelijk zilverwitte katjes vallen op en trekken de aandacht; als ze rijp zijn kunnen ze fel geel kleuren door de meeldraden, zoals bijvoorbeeld bij Boswilgen te zien is. Katwilgen en Schietwilgen bloeien eveneens. Ook aan Populieren is al te zien dat aan de uiteinden van de twijgen de knoppen beginnen uit te botten. Daar zullen dan nog voor het blad de katjes verschijnen. Mannelijk bloeiende katjes hebben roodkleurige helmknoppen. Wilgen en Populieren horen alle tot de Wilgenfamilie.

Essen worden komen in bloei: de knoppen worden snel dikker en botten uit; dan komen de donker paarskleurige helmknoppen tevoorschijn waaruit het licht tot matig allergeen pollen vrijkomt. Essen en Olijven zijn twee nauw verwante soorten uit de Olijffamilie en mensen die hier te lande gevoelig zijn voor Essenpollen kunnen op vakantie in landen rond de Middellandse Zee onaangenaam verrast worden door pollen van bloeiende Olijven. Dat pollen is sterk allergeen.

Iepen bloeien eveneens en in een stad als Amsterdam is de Iep veel aangeplant als straatboom.
Ook Coniferen, vaak aangeplant in parken, hagen en tuinen, bloeien. Taxus en Schijncipres zijn twee soorten die je veel tegen komt. Tijdens hun bloei kunnen ze zoveel pollen produceren dat er hele wolken pollen uit die struiken en bomen tevoorschijn komen zodat het lijkt of ze staan te roken. Ze worden dan ook wel eens Rookbomen genoemd.


Bijgewerkt door Maurice Martens, vrijdag 17 maart 2017. © Pollennieuws.nl .

Blogarchief