Actuele en dagelijkse informatie over pollen, pollenplanten en hooikoorts met behulp van videofilmpjes door biologen ...

Ambrosia in bloei

Maastricht, vrijdag 26 augustus 2011. De bloei van Ambrosia begint eind augustus aanvang september goed door te zetten. De planten kunnen uitgroeien tot een meter en meer en maken boven in de stengels trosvormige bloeiwijzen waarin de hoofdjes met pollenproducerende, mannelijke bloemen naar omlaag hangen. Pollen valt derhalve naar beneden, waar in de oksels van bladeren en bloeiwijzen de enkele vrouwelijke bloemen zitten met hun tot 1 cm lange stempels. Deze vangen de pollen op. Bij een beetje wind kunnen de miljoenen pollen die de planten afgeven gemakkelijk in de lucht komen en meegenomen worden. Ambrosiapollen is zeer sterk allergeen en kan hooikoorts veroorzaken. De laatste jaren zijn door het pollenteam van het Elkerliek ziekenhuis relatief weinig Ambrosia pollen geteld en de aktie Ambrosiavrij.nu wil ook in de toekomst aan deze gunstige situatie in Nederland bijdragen. Op de site Ambrosiavrij.nu of op pollennieuws.nl kan gevonden worden hoe de planten eruit zien en wat men het beste kan doen als de plant aangetroffen wordt.



Bijvoet is vrijwel uitgebloeid en de enige andere kruidenpollen die naast Ambrosia in de lucht kunnen komen zijn afkomstig van vooral nog bloeiende Brandnetels en wat Melganzenvoet.

Een klein aantal grassen geeft ook sterk allergeen pollen af. Het oogsten van graan en Maïs kan lokaal voor overlast zoregen door het opdwarrelen van stof en pollen.



Schimmelsporen kunnen hooikoortsachtige klachten veroorzaken. Hoge luchtvochtigheid speelt een grote rol bij het voorkomen van schimmelsporen in de lucht. Naast paddestoelen, die ascosporen en basidiosporen in de lucht brengen, komen vooral sporen van de geslachten Cladosporium en Alternaria in de lucht. Er kunnen meer dan duizend sporen voorkomen per m3 lucht. Sporen van schimmels zijn kleiner dan pollen (minder dan 10 micrometer) en kunnen daardoor dieper in de luchtwegen doordringen.



Maurice Martens, vrijdag 26 augustus 2011 © Pollennieuws.nl . Een volgend pollenjournaal verschijnt vrijdag 2 september, of eerder als daar aanleiding toe is.

Blogarchief