Actuele en dagelijkse informatie over pollen, pollenplanten en hooikoorts met behulp van videofilmpjes door biologen ...

Zomers weer en oostenwind geven redelijk veel pollen

Nijmegen, dinsdag 2 augustus 2011. Het zomers weer en de oostenwind brengen pollen in de lucht van vooral de overal bloeiende Bijvoet. Pollen van de Bijvoet is sterk allergeen. Bijvoet staat op zogenaamde ruderale plekken: wegbermen, verlaten bouwterreinen, langs nieuw aangelegde wegen, bij parkeerplaatsen, akkerranden en eigenlijk overal waar rommel ligt of gerommeld is in de grond. De plant hoort tot de familie van de composieten (Aster, Paardenbloem), heeft echter heel veel kleine hoofdjes met piepkleine bloemetjes erin en geeft uit de piepkleine bloemetjes veel pollen af aan de lucht. Als de Bijvoet bloeit zie je dat aan de bruinige kleur van de bovenste helft van de plant, waar de vele bloemhoofdjes zitten. De hele plant kan tot 1,5 m hoog worden en lijkt nogal op een struik. De stengels zijn roodbruin van kleur, onbehaard en de bladeren zijn ingesneden en geveerd. Van boven zijn de bladeren groen maar van onderen zilvergrijs van kleur.

Ook kruiden als Melganzenvoet en Brandnetel brengen nu pollen in de lucht. Pollen van deze kruiden zijn niet tot slechts weinig allergeen, maar de grote aantallen kunnen toch bij sommige mensen allergische reacties veroorzaken.

Grassen spelen ook nog een rol in augustus, zij het in beperkte mate. De tweede bloei van een aantal voorjaarsgrassen als Glanshaver, Gestreepte witbol en Kropaar valt hier en daar op, maar ook Raaigrassen en Straatgras bloeien nog. Riet is eveneens langs sloten, plassen en waterkanten bloeiend te zien. Omdat Maïs over een wat langere periode in het vroege voorjaar wordt uitgezaaid en er ook verschillen optreden tussen de gebruikte rassen, is de bloeiperiode van dit gewas over een langere tijd gespreid. Daardoor kunnen ook nog in augustus grote en zware pollen van dit gras in de lucht komen en in de directe nabijheid van de bloeiende Maïsakkers overlast veroorzaken. De bloei van Maïs is te herkennen als in de aren in de top van de plant nog roodbruine meeldraden naar buiten steken. Na de bloei vallen ze af en zie je dus kale aren.

Schimmelsporen vind je in de tweede helft van de zomer en in de herfst in toenemende mate in de lucht. Cladosporium is een schimmelsoort die veel sporen vrijgeeft. Dat is een gevolg van de hogere luchtvochtigheid die dan heerst. Ascosporen en basidiosporen, afkomstig van de veel zichtbare paddestoelen, komen ook in de lucht. Belgische en Duitse meetstations tellen in deze tijd van het jaar vaak duizenden sporen per m3 lucht. Sommige mensen reageren met hooikoortsachtige verschijnselen op deze schimmelsporen.

Maurice Martens, dinsdag 2 augustus 2011 © Pollennieuws.nl . Een volgend pollenjournaal verschijnt woensdag 3 augustus, of eerder als daar aanleiding toe is.

Blogarchief