Actuele en dagelijkse informatie over pollen, pollenplanten en hooikoorts met behulp van videofilmpjes door biologen ...

Bijvoet en tweede bloei van grassen

Maastricht, vrijdag 19 augustus 2011. In de nazomer bloeit een aantal grassen voor de tweede maal. Vooral Glanshaver en Gestreepte witbol kennen een dergelijke tweede bloeiperiode. Bij droog en zonnig weer brengen deze een aantal zeer sterk allergeen pollen in de lucht. Riet is een soort die pas in de nazomer bloeit. Hij staat met zijn paarse pluimen langs waterkanten, sloten, rivieren en plassen. De hele zomer door zie je nog Raaigrassen en Straatgras bloeien. Ook in de stedelijke omgeving. Tijdens de oogst van Maïs komt er veel stof in de lucht en ook pollen dat op de grond terecht gekomen is wordt opgedwarreld.



Daarnaast komt tijdens droge periodes pollen in de lucht van kruiden als Bijvoet, Grote brandnetel en Melganzenvoet. Bijvoetpollen is sterk allergeen. Pollen van de andere kruiden kan in betrekkelijk grote aantallen in de lucht komen en daardoor ook wel irritatie veroorzaken. De Ambrosia kan in de loop van de maand augustus al bloeiend worden aangetroffen. Mocht de plant gevonden worden in tuinen, in akkers of op plaatsen waar gerommeld is in de grond, dan is het zaak deze plant, die als invasieve hooikoortsplant bekend staat, zoveel mogelijk te verwijderen in mee te geven met het restafval. Op de site Ambrosiavrij.nu of op pollennieuws.nl kan gevonden worden hoe dat het beste kan.



Schimmelsporen kunnen hooikoortsachtige klachten veroorzaken. Hoge luchtvochtigheid speelt een grote rol bij het voorkomen van schimmelsporen in de lucht. Naast paddestoelen, die ascosporen en basidiosporen in de lucht brengen, tellen Belgische en Duitse stations vooral sporen van de geslachten Cladosporium en Alternaria in de lucht. Ze tellen soms meer dan duizend sporen per m3 lucht. Deze sporen komen ook in ons land in de lucht voor. Sporen van schimmels zijn kleiner dan pollen (minder dan 10 micrometer) en kunnen daardoor dieper in de luchtwegen doordringen.



Maurice Martens, vrijdag 19 augustus 2011 © Pollennieuws.nl . Een volgend pollenjournaal verschijnt vrijdag 26 augustus, of eerder als daar aanleiding toe is.

Blogarchief