Actuele en dagelijkse informatie over pollen, pollenplanten en hooikoorts met behulp van videofilmpjes door biologen ...

Kruidenpollen en schimmelsporen in de lucht

Nijmegen, woensdag 10 augustus 2011. Tijdens droge periodes, tussen periodes met neerslag in, kan een aantal pollen in de lucht komen van Bijvoet, Grote brandnetel, Melganzenvoet. Daarnaast bloeit een beperkt aantal grassen die nog wat pollen kunnen afgeven. Vooral Maïs die nog bloeit geeft sterk allergeen pollen af, dat lokaal voor hooikoortsachtige verschijnselen kan zorgen.



Door de hoge relatieve vochtigheid kunnen schimmels als Cladosporium en Alternaria voor overlast zorgen. Paddenstoelen geven basidiosporen en ascosporen vrij die ook allergische reacties kunnen veroorzaken. Sporen van schimmels zijn kleiner dan pollen (minder dan 10 micrometer) en kunnen daardoor dieper in de longen doordringen.



Aandacht wordt speciaal gevraagd voor de Ambrosia. Het is net als Bijvoet een kruid uit de familie van de Composieten. Een enkele plant hebben we al zien bloeien. Maar de meeste planten geven pas een eerste aanzet van de bloeiwijze te zien. Vanaf de tweede helft van augustus gaan de planten volop bloeien. De nieuwe campagne om aandacht te vragen voor de hooikoortsplant Ambrosia is vorige week woensdag begonnen. Samen met de nieuwe Voedsel- en Warenautoriteit, Floron en Natuurkalender geeft Pollennieuws de nodige informatie om deze plant te leren herkennen en, indien hij gevonden wordt, te verwijderen. De plant is al goed te herkennen en kan daarom het beste zo snel mogelijk verwijderd worden.



De uit Amerika afkomstige plant, die in Europa is ingevoerd met producten zoals vogelzaad dat in de winter vaak wordt uitgestrooid, is in Amerika de meest beruchte hooikoortsveroorzaker. Op de website van Pollennieuws.nl en Ambrosiavrij.nu wordt de plant uitvoerig zichtbaar gemaakt en worden ook adviezen gegeven hoe de plant het beste verwijderd kan worden.



Maurice Martens, woensdag 10 augustus 2011 © Pollennieuws.nl . Een volgend pollenjournaal verschijnt zondag 14 augustus, of eerder als daar aanleiding toe is.

Blogarchief