Actuele en dagelijkse informatie over pollen, pollenplanten en hooikoorts met behulp van videofilmpjes door biologen ...

Hooikoortsplant Ambrosia in de kijker

Nijmegen, woensdag 3 augustus 2011. Vandaag start de nieuwe campagne om aandacht te vragen voor de hooikoortsplant Ambrosia. Samen met de nieuwe Voedsel- en Warenautoriteit, Floron en Natuurkalender geeft Pollennieuws de nodige informatie om deze plant te leren herkennen en, indien hij gevonden wordt, te verwijderen. De plant bloeit nu nog niet dus levert hij ook nog geen pollen. Maar in de tweede helft van augustus en september kan de plant in bloei komen en dan geeft hij zeer sterk allergeen pollen af aan de lucht. De uit Amerika afkomstige plant, die in Europa is ingevoerd met producten zoals vogelzaad dat in de winter vaak wordt uitgestrooid, is in Amerika de meest beruchte hooikoortsveroorzaker.

Op de website van Pollennieuws.nl en Ambrosiavrij.nu wordt de plant uitvoerig zichtbaar gemaakt en worden ook adviezen gegeven hoe de plant het beste verwijderd kan worden.

Pollen die nu wel in de lucht voorkomen zijn vooral afkomstig van Bijvoet, Maïs en een aantal grassen. De tweede bloei van een aantal voorjaarsgrassen als Glanshaver, Gestreepte witbol en Kropaar valt hier en daar op, maar ook Raaigrassen en Straatgras bloeien nog. Riet is eveneens langs sloten, plassen en waterkanten bloeiend te zien. Omdat Maïs over een wat langere periode in het vroege voorjaar wordt uitgezaaid en er ook verschillen optreden tussen de gebruikte rassen, is de bloeiperiode van dit gewas over een langere tijd gespreid. Daardoor kunnen ook nog in augustus grote en zware pollen van dit gras in de lucht komen en in de directe nabijheid van de bloeiende Maïsakkers overlast veroorzaken. De bloei van Maïs is te herkennen als in de aren in de top van de plant nog roodbruine meeldraden naar buiten steken. Na de bloei vallen ze af en zie je dus kale aren.

Naast Bijvoet, die sterk allergeen pollen vrijgeeft, brengen kruiden als Melganzenvoet en Grote brandnetel nu pollen in de lucht. Pollen van deze kruiden zijn niet tot slechts weinig allergeen, maar de grote aantallen kunnen toch bij sommige mensen allergische reacties veroorzaken.

Schimmelsporen vind je in de tweede helft van de zomer en in de herfst in toenemende mate in de lucht. Cladosporium is een schimmelsoort die veel sporen vrijgeeft. Dat is een gevolg van de hogere luchtvochtigheid die dan heerst. Ascosporen en basidiosporen, afkomstig van de veel zichtbare paddestoelen, komen ook in de lucht. Belgische en Duitse meetstations tellen in deze tijd van het jaar vaak duizenden sporen per m3 lucht. Sommige mensen reageren met hooikoortsachtige verschijnselen op deze schimmelsporen.

Maurice Martens, woensdag 3 augustus 2011 © Pollennieuws.nl . Een volgend pollenjournaal verschijnt zaterdag 6 augustus, of eerder als daar aanleiding toe is.

Blogarchief