Actuele en dagelijkse informatie over pollen, pollenplanten en hooikoorts met behulp van videofilmpjes door biologen ...

Wisselvallig weer relatief gunstig voor hooikoorts

Maastricht, zaterdag 6 augustus 2011. Tijdens neerslag wordt de lucht schoongewassen van pollen en schimmelsporen. Het aantal pollen in de lucht blijft daardoor lokaal beperkt. Maar waar het droog blijft of slechts weinig regent kunnen Bijvoet, Maïs en andere kruiden en grassoorten pollen blijven afgeven. Een verschijnsel dat kan optreden bij lichte regen is dat rijpe grasbloemen door de eerste regeldruppels mechanisch worden bewogen waardoor ze plotseling behoorlijk veel pollen in de lucht brengen. Dit verklaart waarom aan het begin van een bui sommige mensen extra irritatie bespeuren.

De tweede bloei van een aantal voorjaarsgrassen als Glanshaver, Gestreepte witbol en Kropaar valt hier en daar op, maar ook Raaigrassen en Straatgras bloeien nog. Riet is eveneens langs sloten, plassen en waterkanten bloeiend te zien. In de directe nabijheid van bloeiende Maïsakkers kunnen pollen overlast veroorzaken. De bloei van Maïs is te herkennen als in de aren in de top van de plant nog roodbruine meeldraden naar buiten steken. Na de bloei vallen ze af en zie je dus kale aren.

Naast Bijvoet, die sterk allergeen pollen vrijgeeft, brengen kruiden als Melganzenvoet en Grote brandnetel nu pollen in de lucht. Pollen van deze kruiden zijn niet tot slechts weinig allergeen, maar de grote aantallen kunnen toch bij sommige mensen allergische reacties veroorzaken.

Ambrosia is net als Bijvoet een kruid uit de familie van de Composieten. Een enkele plant hebben we al zien bloeien. Maar de meeste planten geven pas een eerste aanzet van de bloeiwijze te zien. Vanaf de tweede helft van augustus gaan de planten volop bloeien. De nieuwe campagne om aandacht te vragen voor de hooikoortsplant Ambrosia is afgelopen woensdag begonnen. Samen met de nieuwe Voedsel- en Warenautoriteit, Floron en Natuurkalender geeft Pollennieuws de nodige informatie om deze plant te leren herkennen en, indien hij gevonden wordt, te verwijderen. De plant is al goed te herkennen en kan daarom het beste zo snel mogelijk verwijderd worden.

De uit Amerika afkomstige plant, die in Europa is ingevoerd met producten zoals vogelzaad dat in de winter vaak wordt uitgestrooid, is in Amerika de meest beruchte hooikoortsveroorzaker. Op de website van Pollennieuws.nl en Ambrosiavrij.nu wordt de plant uitvoerig zichtbaar gemaakt en worden ook adviezen gegeven hoe de plant het beste verwijderd kan worden.

Schimmelsporen vind je in de tweede helft van de zomer en in de herfst in toenemende mate in de lucht. Cladosporium en Alternaris zijn schimmelsoorten die veel sporen vrijgeeft. Dat is een gevolg van de hogere luchtvochtigheid die in deze periode heerst. Ascosporen en basidiosporen, afkomstig van de veel zichtbare paddestoelen, komen ook in de lucht. Belgische en Duitse meetstations tellen in deze tijd van het jaar vaak duizenden sporen per m3 lucht. Sommige mensen reageren met hooikoortsachtige verschijnselen op deze schimmelsporen.

Maurice Martens, zaterdag 6 augustus 2011 © Pollennieuws.nl . Een volgend pollenjournaal verschijnt dinsdag 9 augustus, of eerder als daar aanleiding toe is.

Blogarchief