Actuele en dagelijkse informatie over pollen, pollenplanten en hooikoorts met behulp van videofilmpjes door biologen ...

Vorst stopt pollenproductie, maar hooikoorts blijft mogelijk

Maastricht, 4 februari 2012. De aanhoudende matige tot soms strenge vorst laat de fysiologische activiteit van Hazelaars en Elzen tot stilstand komen. Waar geen sneeuw op de bodem ligt bevriest ook de bodem tot op enige diepte. Ook de wortelactiviteit stopt dan.

Rijpe katjes bevriezen en zullen deels verschrompelen. Er komen dan steeds minder pollen vrij in de lucht. Maar pollen kunnen ook kapotvriezen. Dat leidt ertoe dat de inhoud van pollen in de lucht kan komen. Ook de inhoud van pollen bevat allergene stoffen. Daarom blijft het mogelijk dat er mensen zijn die last hebben van hooikoortsachtige klachten.

Waar sneeuw ligt en de bodem bedekt is, kunnen pollen en hun inhoud niet door de wind worden opgewerveld. Sneeuw heeft echter als bij effect dat er een isolatielaag op de bodem komt te leggen, waardoor de bodem minder bevriest dan bij een sneeuwvrije bodem. Dan daalt de fysiologische activiteit van de wortels van Hazelaars en Elzen minder snel en kan toch nog hier en daar een katje tot volle rijpheid komen en wat pollen afgeven.

Geschreven door Maurice Martens, zaterdag 4 februari 2012. © Pollennieuws.nl . Een volgend pollenjournaal verschijnt als daar aanleiding toe is.

Blogarchief