Actuele en dagelijkse informatie over pollen, pollenplanten en hooikoorts met behulp van videofilmpjes door biologen ...

Zonnig en droog weer stimuleert afgifte van pollen van Zwarte els

Nijmegen, 24 februari 2012. Daar waar het de komende dagen zonnig is en Hazelaars en Elzen directe zonne-instraling krijgen, zullen niet bevroren katjes verder ontwikkelen, zoals we onder meer in Nijmegen hebben waargenomen. Daar neemt de pollen afgifte toe en komen iets meer pollen in de lucht.

In het hele land gaan de Zwarte elzen bloeien. Deze Elzensoort vind je overal in het land langs sloten en waterkanten, als houtsingels en overal waar voldoende grondwater ter beschikking is. De katjes van Zwarte elzen waren voor de koude periode van begin februari nog klein en gesloten en zijn daardoor niet bevroren. Dat ze nu aan het uitgroeien zijn kun je zien aan de rood-paarse gloed die over de Zwarte elzen te zien is als de zon schijnt. Het duurt niet lang meer of van deze soort komen veel matig allergene pollen vrij.

Mensen die gevoelig zijn voor de pollen van deze inheemse Zwarte els kunnen dan ook last krijgen van hooikoortsachtige klachten. Dit het eerste het geval is in de kustprovincies, waar de vorst eerder uit de grond was. Maar ook in het oosten en zuiden zullen deze bomen en struiken vrij snel in bloei komen.

Geschreven door Maurice Martens, vrijdag 24 februari 2012. © Pollennieuws.nl . Een volgend pollenjournaal verschijnt als daar aanleiding toe is.

Blogarchief