Actuele en dagelijkse informatie over pollen, pollenplanten en hooikoorts met behulp van videofilmpjes door biologen ...

Pollen van Zwarte els kondigen lente aan

Nijmegen, 27 februari 2012. Zwarte elzen zijn met bloeien begonnen. Op veel plaatsen zie je aan de Zwarte els katjes in allerlei stadia van bloei. De katjes die een lengte van 10 tot 12 cm bereikt hebben staan geheel open en geven hun pollen af aan de lucht. Daar waar er ook zonne-instraling is wordt dit proces versterkt.

Zwarte elzen vind je overal in het land langs sloten en waterkanten, als houtsingels en overal waar voldoende grondwater ter beschikking is. De katjes van Zwarte elzen waren voor de koude periode van begin februari nog klein en gesloten en zijn daardoor niet bevroren. Dat ze nu aan het uitgroeien zijn kun je zien aan de rood-paarse gloed die over de Zwarte elzen te zien is als de zon schijnt. Deze soort geeft redelijk veel matig allergene pollen vrij.

Van de Hazelaars bloeit nu zo'n 25 % van alle struiken. Dit zijn de laatbloeiende struiken waarvan de katjes vóór de koude periode van februari zo nog klein waren dat ze niet bevroren zijn. Je kunt dus goed waarnemen dat er behoorlijke genetische verschillen zijn tussen de diverse Hazelaarstruiken. Ook boomhazelaars bloeien momenteel.

Mensen die gevoelig zijn voor de pollen van de inheemse Zwarte els en van Hazelaars kunnen dan ook last hebben van hooikoortsachtige klachten.

Geschreven door Maurice Martens, maandag 27 februari 2012. © Pollennieuws.nl . Een volgend pollenjournaal verschijnt als daar aanleiding toe is.

Blogarchief