Actuele en dagelijkse informatie over pollen, pollenplanten en hooikoorts met behulp van videofilmpjes door biologen ...

Pollenafgifte neemt af bij matige vorst

Maastricht, 1 februari 2012. Als de temperaturen verder omlaag gaan tot aanhoudende matige en mogelijk strenge vorst zal de bodem bevriezen en komt de fysiologische activiteit van planten, waaronder Hazelaars en Elzen, uiteindelijk tot stilstand. Dit gebeurt bij temperaturen lager dan -5 graden wanneer bij een bevroren bodemlaag ook de wortelactiviteit tot stilstand komt.

Voorlopig echter kunnen rijpende Hazelaarkatjes bij zonnig weer door de directe warmtestraling nog pollen vrijgeven. Maar als de vorstperiode aanhoudt zullen ook de gerijpte en rijpende katjes kunnen bevriezen. Mensen die gevoelig zijn voor Hazelaarpollen zullen voorlopig nog merken dat er pollen in de lucht aanwezig blijven. Er is een kans dat de pollendruk bij aanhoudend winterweer af zal gaan nemen.

Ook van bloeiende Elzen kunnen nog pollen in de lucht aanwezig zijn, maar ook voor deze plantensoort geldt dat aanhoudende vorst de ontwikkeling doet stoppen. Het rijpen van de katjes van de in ons land van nature het meest voorkomende Zwarte els langs slootkanten en in broekbossen zal ook tot stilstand komen.

Mocht er sneeuw vallen dan bedekt deze het pollen dat op de grond ligt.

Geschreven door Maurice Martens, woensdag 1 februari 2012. © Pollennieuws.nl . Een volgend pollenjournaal verschijnt als daar aanleiding toe is.

Blogarchief