Actuele en dagelijkse informatie over pollen, pollenplanten en hooikoorts met behulp van videofilmpjes door biologen ...

Grassen en andere windbestuivers

Maastricht, 10 juni 2015. Vrij zonnig weer zorgt ervoor dat Grassen, Kruiden en Bomen hun stuifmeel of pollen aan de lucht blijven afgeven. Door de wind uit oostelijke richting wordt ook pollen uit die richting aangevoerd.

Goed te herkennen bloeiende grassen zijn Glanshaver, Kropaar, Zwenkgrassen, Draviken, Gestreepte witbol, Rietgras en Beemdgrassen. Ook Kruipertje en Straatgras zie je bloeien in de stedelijke omgeving. Kruipertje vind je vaak rond boomstammen en op andere plekken waar nogal eens een hond zijn behoefte doet. Granen als Rogge kunnen eveneens al bloeien. Video’s van diverse grassoorten zijn te bekijken op pollenkalender.tv, zodat u ze kunt leren herkennen.

De bloei van Dennen en Sparren wordt minder maar een aantal bomen geeft nog hun licht allergeen pollen af aan de lucht. Door de luchtzakken die de pollenkorrels van deze naaldbomen hebben, kunnen ze over grote afstanden door de wind worden meegevoerd, met name vanuit streken ten oosten van ons land.

Linden en Tamme kastanjes beginnen te bloeien. De bloeiwijzen van deze bomen worden door bijen en hommels bezocht maar de pollen- of stuifmeelproductie kan zo overvloedig zijn dat er ook pollen in de lucht komt. Een aantal mensen heeft last van dit pollen en soms zelfs van de geur.

Bloeiende Zuringen, als Krulzuring, Ridderzuring en Schapenzuring, en Smalle weegbree zijn in bermen, op dijkhellingen en in graslanden te vinden. Soms kleuren Zuringen de bermen en graslanden rood tot roodbruin. Het pollen van deze kruiden is licht tot matig allergeen. Grote brandnetels zijn bloeiend aan te treffen vooral in het buitengebied en op ruderale plekken.

Het zaad van Populieren en Wilgen heeft veel lange haren en deze pluizen kun je bij zonnig en wat winderig weer in de lucht zien zweven. We noemen deze vlokkige pluizen wel ‘zomersneeuw’. Het is niet allergeen, net als de parachuutjes van uitgebloeide Paardenbloemen.


Bewerkt door Maurice Martens, woensdag 10 juni 2015. © Pollennieuws.nl .

Blogarchief