Actuele en dagelijkse informatie over pollen, pollenplanten en hooikoorts met behulp van videofilmpjes door biologen ...

Pollendruk naar nieuwe piek

Maastricht, 12 juni 2015. Diverse Grassoorten bloeien nog steeds en brengen bij droog en zonnig weer hun pollen in de lucht. Dit geldt ook voor windbestuivende Kruiden en Bomen. Dit leidt ertoe dat opnieuw een piek in de pollenbelasting verwacht wordt. Door de oostenwind wordt aan de pollenproductie in eigen land ook nog pollen toegevoegd dat uit gebieden oostelijk van ons afkomstig is. Aan de meldingen via de pollennieuws-apps is eveneens te zien dat zowel het aantal meldingen als de aard van de meldingen wijst op toenemende last van hooikoortsachtige klachten.

Goed te herkennen bloeiende grassen zijn Kropaar, Zwenkgrassen, Draviken, Gestreepte witbol, Rietgras en Beemdgrassen. Ook Kruipertje en Straatgras zie je bloeien in de stedelijke omgeving. Kruipertje vind je vaak rond boomstammen en op andere plekken waar nogal eens een hond zijn behoefte doet. Granen als Rogge kunnen eveneens al bloeien. Grote vossenstaart is uitgebloeid en ook Glanshaver is zeker in het zuiden over de maximum van zijn bloei heen.Video’s van diverse grassoorten zijn te bekijken op pollenkalender.tv, zodat u ze kunt leren herkennen.

De bloei van Dennen en Sparren wordt minder maar een aantal bomen geeft nog hun licht allergeen pollen af aan de lucht. Door de luchtzakken die de pollenkorrels van deze naaldbomen hebben, kunnen ze over grote afstanden door de wind worden meegevoerd, met name vanuit streken ten oosten van ons land.

Linden en Tamme kastanjes beginnen te bloeien. De bloeiwijzen van deze bomen worden door bijen en hommels bezocht maar de pollen- of stuifmeelproductie kan zo overvloedig zijn dat er ook pollen in de lucht komt. Een aantal mensen heeft last van dit pollen en soms zelfs van de geur.

Bloeiende Zuringen, als Krulzuring, Ridderzuring en Schapenzuring, en Smalle weegbree zijn in bermen, op dijkhellingen en in graslanden te vinden. Soms kleuren Zuringen de bermen en graslanden rood tot roodbruin. Het pollen van deze kruiden is licht tot matig allergeen. Grote brandnetels bloeien steeds meer; ze zijn bloeiend aan te treffen vooral in het buitengebied en op ruderale plekken.

Het zaad van Populieren en Wilgen heeft veel lange haren en deze pluizen kun je bij zonnig en wat winderig weer in de lucht zien zweven. We noemen deze vlokkige pluizen wel ‘zomersneeuw’. Het is niet allergeen, net als de parachuutjes van uitgebloeide Paardenbloemen.


Bewerkt door Maurice Martens, vrijdag 12 juni 2015. © Pollennieuws.nl .

Blogarchief