Actuele en dagelijkse informatie over pollen, pollenplanten en hooikoorts met behulp van videofilmpjes door biologen ...

Pollendruk opnieuw omhoog door zonnig weer

Maastricht, 17 juni 2015.  De pollendruk zal opnieuw omhoog gaan door de bloeiende Grassoorten en windbestuivende Kruiden en Bomen, die bij zonnig en droog weer stuifmeel of pollen in de lucht brengen.

Goed te herkennen grassen zijn Kropaar, Zwenkgrassen, Raaigrassen, Gestreepte witbol, Rietgras en Beemdgrassen. Struisgrassen vind je op droge bermen en graslanden en net als  Kruipertje en Straatgras ook in de stedelijke omgeving. Granen als Rogge bloeien. Grote vossenstaart is uitgebloeid en ook Glanshaver is lokaal over het maximum van zijn bloei heen. Je ziet de halmen vergelen. Video’s van diverse grassoorten zijn te bekijken op pollenkalender.tv, zodat u ze kunt leren herkennen.

Linden bloeien in het zuiden en de bloei breidt zich naar het noorden uit. De bloeiwijzen van Tamme kastanjes zijn ook al zichtbaar en deze bomen gaan weldra bloeien. De bloeiwijzen van deze soorten bomen worden door bijen en hommels bezocht, maar de pollen- of stuifmeelproductie kan zo overvloedig zijn dat er ook pollen in de lucht komt. Een aantal mensen heeft last van dit pollen en soms zelfs van de geur.

Zuringen kleuren bermen en graslanden rood tot roodbruin. Ook veel Smalle weegbree is bloeiend te zien. Het pollen van deze kruiden is licht tot matig allergeen. Grote brandnetels bloeien soms al overvloedig; je treft ze vooral in het buitengebied en op ruderale plekken aan. Op oude muren in de stedelijke omgeving en ook wel in parken bloeit Klein glaskruid. Deze soort is nauw verwant aan de Brandnetel. Het pollen van Klein glaskruid is zeer sterk allergeen en deze soort komt zeer overvloedig voor in vakantielanden rond de Middellandse zee, waar het Glaskruid de plaats inneemt van de Brandnetel in onze contreien.

Net als het weer is de pollendruk dit jaar heel afwisselend hoog en wat lager. De meldingen van hooikoortsachtige klachten laten dat patroon eveneens duidelijk zien.


Geschreven door Maurice Martens, woensdag 17 juni 2015. © Pollennieuws.nl .

Blogarchief