Actuele en dagelijkse informatie over pollen, pollenplanten en hooikoorts met behulp van videofilmpjes door biologen ...

Grassen, Naaldbomen en Kruiden bloeien

Maastricht, 2 juni 2015. Diverse soorten Gras, Kruiden en Naaldbomen als Sparren en Dennen bloeien en geven bij droog weer pollen af aan de lucht. Aangezien de wisselvalligheid in het weer nog niet geheel voorbij lijkt kan de pollendruk lokaal nogal verschillen.

Gemakkelijk herkenbare bloeiende grassoorten zijn Grote vossenstaart, Gewoon reukgras, Kropaar, Zwenkgrassen, Draviken en Gestreepte witbol. Glanshaver (vroeger Frans raaigras genoemd) met hun redelijk grote grasbloemen met bruine meeldraden zijn, doordat ze wel tot een meter hoog kunnen worden, goed te zien. In de bebouwde omgeving kun je veel Kruipertje en Straatgras zien bloeien. Ook Granen als Rogge kan bloeien. Ongeveer de helft van de mensen met een pollenallergie reageert op het zeer sterk allergeen graspollen. Op pollenkalender tv kunt u van diverse grassoorten video’s bekijken, zodat u ze kunt leren herkennen.

Dennen en Sparren bloeien en geven hun licht allergeen pollen af aan de lucht. Door de luchtzakken die de pollenkorrels van deze naaldbomen hebben, kunnen ze over grote afstanden door de wind worden meegevoerd. Bij wind uit zuidelijke en oostelijke richtingen wordt pollen van Naaldbomen vanuit die rictingen aangevoerd. Dit stuifmeel of pollen is licht allergeen en kan opvallen door het geelgroene ‘pollenstof’ op oppervlakken als tuinmeubelen, stoepen en auto’s. Aan Linden zijn de nog onrijpe bloeiwijzen in Zuid-Limburg al zichtbaar. Zij zullen daar en later in meer noordelijke streken gaan bloeien.

Het zaad van Populieren en Wilgen heeft veel lange haren en deze pluizen kun je bij zonnig en wat winderig weer in de lucht zien zweven. We noemen deze vlokkige pluizen wel ‘zomersneeuw’. Het is niet allergeen, net als de parachuutjes van uitgebloeide Paardenbloemen.

Bloeiende Zuringen, als Krulzuring, Ridderzuring en Schapenzuring en Smalle weegbree zijn in bermen, op dijkhellingen en in graslanden te vinden. Het pollen van deze kruiden is licht tot matig allergeen.


Bijgewerkt door Maurice Martens, dinsdag 2 juni 2015. © Pollennieuws.nl .

Blogarchief