Actuele en dagelijkse informatie over pollen, pollenplanten en hooikoorts met behulp van videofilmpjes door biologen ...

Berken en Essen in bloei

Maastricht, 14 april 2016. Bloeiende Berken zijn nu overal te zien. Op sommige plaatsen is de  ontwikkeling zo snel gegaan dat al meer dan 25 % van de bomen rijpe katjes heeft ontwikkeld. Uit de mannelijk bloeiende geel-groene katjes van de Berken komt sterk allergeen stuifmeel of pollen. De hoeveelheid pollen in de lucht kan daardoor hier en daar behoorlijk groot zijn.  Ongeveer 7 % van de bevolking kan last van hooikoortsachtige klachten hebben als gevolg van dit pollen, maar ook van de fijne weefseldeeltjes die al vrijkomen bij het openbreken van de katjes. Deze kunnen voor een deel kleiner zijn dan pollen en vallen onder de categorie fijnstof. Ze dringen dieper in de longen door.

Essen zijn eveneens met hun bloei van start gegaan. Pollen van Essen is matig allergeen. Er is een kruisallergie met het pollen van de nauw verwante Olijfboom. Mensen die hier reageren op pollen van de Es, kunnen zeer ernstige hooikoortsachtige klachten hebben als ze op vakantie zijn in landen in Zuid-Europa waar veel Olijven staan. De bloei van Olijven duurt van april in Zuid-Italië tot in mei juni in Noord-Italië. Deze zuid-noord regel geldt voor de vakantiegebieden rond de Middellandse zee.

Haagbeuken, ook bomen uit de Berkenfamilie, bloeien nog. Het stuifmeel of pollen is licht allergeen. Iepen bloeien eveneens. Amsterdam staat bekend om de vele Iepen, of Olmen, die als straatboom zijn aangeplant. Een klein aantal mensen reageert op stuifmeel van deze bomen met hooikoortsachtige klachten.

Wilgen, met name de Boswilg met opvallende gele, mannelijk bloeiende katjes, en Katwilgen bloeien steeds meer en ook veel Populieren staan in bloei. Aan de toppen van de twijgen zie je bij de mannelijk bloeiende bomen de naar rood kleurende katjes. Het pollen van Wilgen en Populieren is licht tot matig allergeen. Dit betekent dat het aantal mensen dat met hooikoortsachtige klachten op dit pollen reageert relatief wat kleiner is dan het aantal mensen dat last heeft van pollen van Hazelaars en Elzen. Deze laatste soorten zijn aan het eind van hun bloei en zelfs hier en daar al volledig uitgebloeid.

Ook Beuken lopen uit. Deze gaan kort na het uitbotten van het blad ook bloeien. Ook deze bomen brengen dan als windbestuiver licht allergeen stuifmeel of pollen in de lucht.

Blijft het wisselvallig dan zal neerslag de lucht wel schoon wassen, maar tijdens droge periodes komt er redelijk veel tot veel pollen in de lucht


Bijgewerkt door Maurice Martens, donderdag 14 april 2016. © Pollennieuws.nl .

Blogarchief