Actuele en dagelijkse informatie over pollen, pollenplanten en hooikoorts met behulp van videofilmpjes door biologen ...

Wisselvallig en kil weer vermindert pollendruk

Maastricht, 27 april 2016. De overgang naar een meer wisselvallig en kil weer beperkt de fysiologische activiteit van bomen, grassen en kruiden. De ontwikkeling van de planten zal op een iets lager pitje komen te staan. Beginnende neerslag leidt er door het mechanisch bewegen van katjes en bloeiwijzen toe dat er extra pollen vrijkomt, maar aanhoudende neerslag wast de lucht schoon. Tijdens droge periodes blijven de rijpe katjes van Berken en toefen van Essen pollen afgeven, net als de al spaarzaam bloeiende grassen.

Veel Berken en toenemende aantallen Essen staan in bloei. Tijdens droge periodes tussen de neerslag door zullen ze uit hun rijpe katjes en toefen pollen in de lucht brengen. Maar de totale aantallen zullen wat minder zijn dan de afgelopen periode.

Eerste bloeiende exemplaren van de Grote vossenstaart en Kropaar brengen tijdens droge periodes lokaal graspollen in de lucht kunnen.

Wilgen en een aantal Populieren staan eveneens te bloeien. Pollen van deze bomen en struiken is licht tot matig allergeen. Dit betekent dat het aantal mensen dat met hooikoortsachtige klachten op dit pollen reageert kleiner is dan het aantal mensen dat last heeft van Berkenpollen.

De bloei van Haagbeuken is in het zuiden voorbij. Beuken lopen steeds meer uit. Deze gaan kort na het uitbotten van het blad bloeien. Ze brengen dan bij droog weer als windbestuiver licht allergeen stuifmeel of pollen in de lucht. Ook de eerste Eiken lopen uit en net als Beuken gaan ze na het uitbotten bloeien.


Bijgewerkt door Maurice Martens, woensdag 27 april 2016. © Pollennieuws.nl .

Blogarchief