Actuele en dagelijkse informatie over pollen, pollenplanten en hooikoorts met behulp van videofilmpjes door biologen ...

Wisselende pollendruk

Maastricht, 6 april 2016. Wisselvallig weer veroorzaakt een wisselende pollenafgifte door door wind bestoven bomen en struiken. Tijdens droge periodes geven nog steeds Elzen en laatste bloeiende Hazelaars matig allergeen pollen af aan de lucht. Daarnaast brengen bloeiende bomen en struiken uit de Wilgenfamilie licht allergeen pollen in de lucht.

Een enkele vroeg bloeiende Berk kan al zover ontwikkeld zijn dat hij pollen of stuifmeel afgeeft aan de lucht. De verdere ontwikkeling van de Berken hangt af van de weersomstandigheden. Die ontwikkeling is te volgen aan de katjes aan deze bomen. Tot nu toe waren ze bruin van kleur, niet groter dan zo’n 3 cm en nog tamelijk dun. Maar door de wat hogere temperaturen is te zien dat aan de eerste bomen de katjes dikker en langer worden en de kleur verandert van bruin naar groen. Bij dit proces van uitrijpen komt al fijn plantenweefsel van deze katjes in de lucht en dat weefsel veroorzaakt net als het pollen hooikoortsachtige klachten bij mensen die er gevoelig voor zijn.

Haagbeuken, ook bomen uit de Berkenfamilie, bloeien in grote delen van het land. Het stuifmeel of pollen is licht allergeen. Iepen bloeien eveneens. Amsterdam staat bekend om de vele Iepen, of Olmen, die als straatboom zijn aangeplant. Een klein aantal mensen reageert op stuifmeel van deze bomen met hooikoortsachtige klachten.

Bloeiende coniferen zijn vooral in tuinen en parken aangeplant. Schijncipres en Taxus kunnen lokaal pollen in de lucht brengen, soms hele wolken. Om dit fenomeen worden ze wel ‘rookbomen’ genoemd. Mannelijke Taxusbomen hebben kleine gele kegeltjes die bij rijpheid erg veel pollen vrij geven als het droog is. Het meeste pollen dat in de lucht wordt aangetroffen en wordt ingevangen bij de pollentelstations is afkomstig van deze groep bomen en struiken, maar dit pollen is slechts licht allergeen. Het aantal mensen dat gevoelig is voor dit pollen, is dan ook relatief klein.

Wilgen, met name de Boswilg met opvallende gele, mannelijk bloeiende katjes, en Katwilgen bloeien steeds meer en ook staan er al Populieren in bloei. Aan de toppen van de twijgen zie je bij de mannelijk bloeiende bomen de naar rood kleurende katjes. Het pollen van Wilgen en Essen is licht tot matig allergeen. Dit betekent dat het aantal mensen dat met hooikoortsachtige klachten op dit pollen reageert relatief wat kleiner is dan het aantal mensen dat last heeft van pollen van Hazelaars en Elzen.


Bijgewerkt door Maurice Martens, woensdag 6 april 2016. © Pollennieuws.nl .

Blogarchief