Actuele en dagelijkse informatie over pollen, pollenplanten en hooikoorts met behulp van videofilmpjes door biologen ...

Pollendruk getemperd door kil weer; Grassen staan klaar

Maastricht, 30 april 2016. Het wisselvallige en kille weer beperkt de fysiologische activiteit van bomen, grassen en kruiden. De ontwikkeling van de planten zal op een iets lager pitje blijven. Beginnende neerslag leidt er door het mechanisch bewegen van katjes en bloeiwijzen toe dat er extra pollen vrijkomt, maar aanhoudende neerslag wast de lucht schoon. Tijdens droge periodes blijven de rijpe katjes van Berken en toefen van Essen pollen afgeven, net als de al spaarzaam bloeiende grassen. Omdat veel grassen hun bloeiwijzen inmiddels hebben ontwikkeld, zullen deze, zodra het weer verbetert, gaan bloeien en hun zeer sterk allergeen pollen in de lucht brengen.

Veel Berken en toenemende aantallen Essen bloeien. Tijdens droge periodes tussen de neerslag door zullen ze uit hun rijpe katjes en toefen pollen in de lucht brengen. Maar de totale aantallen pollen zullen wat minder zijn dan de afgelopen periode. Eerste Berken zijn inmiddels zelfs al uitgebloeid. Een positieve bijkomstigheid van de hagelbuien is dat katjes worden afgerukt van de bomen.

Enkele eerste bloeiende exemplaren van de Grote vossenstaart en Kropaar brengen tijdens droge periodes lokaal graspollen in de lucht kunnen. Er staan al overal in het land veel Grote vossenstaarten en ook Hard zwenkgras met hun bloeiwijzen klaar om bij droog en zonnig weer volop te gaan bloeien. Daarnaast zijn al veel, nog gesloten, bloeiwijzen van Kropaar en IJle dravik te zien.

Wilgen en nog wat Populieren bloeien. Pollen van deze bomen en struiken is licht tot matig allergeen. Dit betekent dat het aantal mensen dat met hooikoortsachtige klachten op dit pollen reageert kleiner is dan het aantal mensen dat last heeft van Berkenpollen.

De bloei van Haagbeuken is voorbij. Beuken lopen steeds meer uit. Deze gaan kort na het uitbotten van het blad bloeien. Ze brengen dan bij droog weer als windbestuiver licht allergeen stuifmeel of pollen in de lucht. Ook de eerste Eiken lopen uit en net als Beuken gaan ze na het uitbotten bloeien.

Geschreven door Maurice Martens, zaterdag 30 april 2016. © Pollennieuws.nl

Blogarchief