Actuele en dagelijkse informatie over pollen, pollenplanten en hooikoorts met behulp van videofilmpjes door biologen ...

Berken, Essen en eerste Grassen in bloei

Maastricht, 22 april 2016. Veel Berken staan in bloei. Uit de mannelijk bloeiende, 10 cm lange geel-groene katjes van de Berken komt sterk allergeen stuifmeel of pollen. De hoeveelheid pollen in de lucht kan daardoor hier en daar behoorlijk groot zijn. Naast pollen kunnen mensen die last van hooikoortsachtige klachten als gevolg hiervan hebben ook van de fijne weefseldeeltjes die al vrijkomen bij het openbreken van de katjes klachten ervaren. Deze kunnen dieper in de longen doordringen.

Een aantal Essen bloeit en ze brengen matig allergeen pollen in de lucht. Er is een kruisallergie met het pollen van de nauw verwante Olijfboom. Mensen die hier te lande reageren op pollen van de Es, kunnen zeer ernstige hooikoortsachtige klachten hebben als ze op vakantie zijn in landen in Zuid-Europa waar veel Olijven staan. De bloei van Olijven duurt van april in Zuid-Italiƫ tot in mei-juni in Noord-Italiƫ. Deze zuid-noord regel geldt voor de vakantiegebieden rond de Middellandse Zee.

Eerste bloeiende exemplaren van de Grote vossenstaart en Kropaar hebben we waargenomen. Dat betekent dat ook pollen van Grassen lokaal in de lucht kunnen komen bij droog weer. De ontwikkeling van de Grote vossenstaart gaat ongeveer parallel aan de ontwikkeling van Fluitenkruid. Ook dat begin je in de bermen overal waar te nemen.

Wilgen, met name de Boswilg met opvallende gele, mannelijk bloeiende katjes, en diverse andere wilgensoorten bloeien, net als de laatste Populieren; een aantal is al uitgebloeid. Aan de toppen van de twijgen zie je bij de mannelijk bloeiende Populieren de naar rood kleurende katjes. Het pollen van Wilgen en Populieren is licht tot matig allergeen. Dit betekent dat het aantal mensen dat met hooikoortsachtige klachten op dit pollen reageert kleiner is dan het aantal mensen dat last heeft van Berkenpollen.

De bloei van Haagbeuken is in het zuiden voorbij. Beuken lopen steeds meer uit. Deze gaan kort na het uitbotten van het blad bloeien. Ze brengen dan als windbestuiver licht allergeen stuifmeel of pollen in de lucht. Ze kunnen bij rustig weer bijdragen aan de vorming van een pollendeken.


Geschreven door Maurice Martens, vrijdag 22 april 2016. © Pollennieuws.nl .

Blogarchief