Actuele en dagelijkse informatie over pollen, pollenplanten en hooikoorts met behulp van videofilmpjes door biologen ...

Steeds meer bloeiende Berken

Maastricht, 9 april 2016. Steeds meer Berken komen in bloei. Op sommige plaatsen, met name waar de zon zich laat zien, gaat de ontwikkeling van een aantal van deze bomen zeer snel. Uit de mannelijk bloeiende katjes van de Berken, die al in bloei staan, komt sterk allergeen stuifmeel of pollen. Ongeveer 7 % van de bevolking kan last van hooikoortsachtige klachten hebben als gevolg van dit pollen, maar ook van de fijne weefseldeeltjes die al vrijkomen bij het openbreken van de katjes. Deze kunnen voor een deel kleiner zijn dan pollen en vallen onder de categorie fijnstof. Ze dringen dieper in de longen door.

Haagbeuken, ook bomen uit de Berkenfamilie, bloeien in grote delen van het land volop. Het stuifmeel of pollen is licht allergeen. Iepen bloeien eveneens. Amsterdam staat bekend om de vele Iepen, of Olmen, die als straatboom zijn aangeplant. Een klein aantal mensen reageert op stuifmeel van deze bomen met hooikoortsachtige klachten.

Bloeiende coniferen zijn vooral in tuinen en parken aangeplant. Schijncipres en Taxus kunnen lokaal pollen in de lucht brengen, soms hele wolken. Om dit fenomeen worden ze wel ‘rookbomen’ genoemd. Mannelijke Taxusbomen hebben kleine gele kegeltjes die bij rijpheid erg veel pollen vrij geven als het droog is. Dit pollen is slechts licht allergeen. Het aantal mensen dat er gevoelig is, is dan ook relatief klein.

Wilgen, met name de Boswilg met opvallende gele, mannelijk bloeiende katjes, en Katwilgen bloeien steeds meer en ook veel Populieren staan in bloei. Aan de toppen van de twijgen zie je bij de mannelijk bloeiende bomen de naar rood kleurende katjes. Het pollen van Wilgen en Populieren is licht tot matig allergeen. Dit betekent dat het aantal mensen dat met hooikoortsachtige klachten op dit pollen reageert relatief wat kleiner is dan het aantal mensen dat last heeft van pollen van Hazelaars en Elzen. Deze laatste soorten zijn aan het eind van hun bloei.

Ook Beuken lopen hier en daar uit. Deze gaan kort na het uitbotten van het blad ook bloeien.


Bijgewerkt door Maurice Martens, zaterdag 9 april 2016. © Pollennieuws.nl .

Blogarchief