Actuele en dagelijkse informatie over pollen, pollenplanten en hooikoorts met behulp van videofilmpjes door biologen ...

Bloeiende bomen brengen redelijk veel pollen in de lucht

Hoewel de kou ’s nachts en de droge schrale koude wind overdag de fysiologische ontwikkeling van planten remmen, is de zon overdag al krachtig genoeg om ervoor te zorgen dat de activiteit doorgaat. Dat kun je het beste zien aan de dikker wordende knoppen aan bomen en struiken en de hier en daar uitbottende bladeren. Ook de ontwikkeling van katjes en bloeiwijzen gaat gestaag verder.

Pollen rijpen dan ook, al is het niet op volle snelheid. Als de helmknoppen zich openen worden de pollen door de wind meegenomen. Vooral Zwarte elzen en Taxus dragen momenteel veel bij aan de totale hoeveelheid pollen in de lucht. Mensen die gevoelig zijn voor die pollen zullen dan ook last hebben van hooikoortsachtige klachten zoals tranende en brandende ogen, niesbuien en vermoeidheidsklachten.

Ook Essen en Wilgen beginnen te bloeien. De Essen laten uit hun fluweel-zwarte knoppen de eerste paarse helmknoppen te voorschijn komen en op Wilgen zie je de grijze fluwelen wilgenkatjes ontstaan. Over niet al te lange tijd komen bij de mannelijke planten daar de meeldraden met gele helmknoppen uit te voorschijn. De eerste Populieren bloeien al in het zuiden.

Elzen bloeien nog volop en hun tot 12 cm lang wordende katjes zijn goed te herkennen aan de nog kale bomen met hun elzenproppen van de afgelopen jaren. De bloei van Hazelaars is over het hoogtepunt heen. Aan veel Hazelaars, vooral in het zuiden en oosten van het land, zie je de katjes met de pollen producerende mannelijke bloemetjes al bruin worden en afvallen. Nog een klein aantal heeft frisse geelgroene katjes waaruit nu pollen kunnen vrijkomen. In het Noorden blijft het aantal bloeiende Hazelaars nog groot. Er zit een tijdsverschil tussen de bloeigolf in het zuiden en noorden van zo’n 10 dagen en lokaal zelfs meer.

Bloeiende mannelijke planten van Taxus kunnen erg veel pollen in de lucht brengen. Uit de gele ongeveer 1,5 tot 3 mm grote rijpe kegeltjes die in de oksels van de naalden zitten, kunnen hele wolken in de lucht komen. Taxus bloeit al volop in de zuid-oostelijke helft van het land.

Maurice Martens, vrijdag 4 maart 2011. © Pollennieuws.nl . Een volgend pollenjournaal verschijnt maandag 7 maart of eerder als daar aanleiding toe is.

Blogarchief