Actuele en dagelijkse informatie over pollen, pollenplanten en hooikoorts met behulp van videofilmpjes door biologen ...

Lente gaat gepaard met redelijk veel pollen

Bij droog en zonnig weer kunnen de planten hun ontwikkeling verder doorzetten. Door de koude nachten weliswaar niet op volle snelheid, maar overdag gaat de ontwikkeling gestaag door. Je ziet dat aan het verkleuren van de bomen en struiken en aan de uitbottende bladeren.

Windbestuivende bomen en struiken beginnen meestal nog voordat hun eerste bladeren zichtbaar worden te bloeien. Dat hebben we gezien bij Hazelaars en Elzen. De laatste bloeien nog volop, hoewel in het zuiden de eerste uitgebloeide elzen ook al te vinden zijn. Hazelaars bloeien vooral nog in de noordelijke helft van het land. In het zuiden zie je nog slechts een enkele Hazelaar met geelgroene katjes. Meestal zijn de katjes daar al donkerbruin, ten teken dat ze uitgebloeid zijn.

Ook Wilgen en Populieren bloeien voordat er blad aan de bomen en struiken komt. In het zuiden bloeien ze al flink en in het noorden zullen deze weldra volgen. Hoewel Wilgen ook bezocht worden door insecten, geven ze toch ook licht allergeen pollen af aan de lucht. De bloei van Populieren is te zien aan de zilverkleurige dotten van katjes aan de uiteinden van de twijgen in de boomkronen; deze worden later roodbruin van kleur, dan zijn ze rijp en verlaten de pollen de katjes.

Lokaal bloeien Essen. Ze zijn goed te herkennen aan hun fluweel-zwarte knoppen. Daar komen dan de paarse helmknoppen uit te voorschijn, die pollen afgeven. Ook Iepen, bekend als straatboom in Amsterdam, bloeien.

De eerste Berken beginnen rijpe katjes te hebben. Te zien aan het geel opkleuren van de aanvankelijk donker bruine katjes aan het uiteinde van de twijgen. Ze kunnen dan ook pollen beginnen af te geven. Vooral Berken die op een beschutte, door de zon beschenen plaats staan en genetische “vroegers” zijn, zullen in het zuidoosten beginnen. Ze zijn ongeveer tien dagen eerder dan vorig jaar.

Pas bij langdurige neerslag wordt de lucht echt schoongewassen.

Maurice Martens, zondag 20 maart 2011. © Pollennieuws.nl . Een volgend pollenjournaal verschijnt woensdag 23 maart of eerder als daar aanleiding toe is.

Blogarchief