Actuele en dagelijkse informatie over pollen, pollenplanten en hooikoorts met behulp van videofilmpjes door biologen ...

Boompollen veroorzaken klachten van hooikoorts

Pollen van verschillende boomsoorten zijn in de lucht en veroorzaken bij mensen die gevoelig zijn voor deze boompollen hooikoorts of pollenallergie.

Hazelaars zijn in het zuiden bijna uitgebloeid. Nog een enkele struik heeft geelgroene katjes. In het noorden daarentegen bloeien nog veel Hazelaars. De nauw verwante Elzen, met name de Zwarte els bloeit nog overal in het land volop, maar heeft in het zuiden inmiddels de top gehad. Het is een soort die je op vochtige bodems aantreft en in de nabijheid van open water. De Els is goed te herkennen aan de elzenproppen.

Taxus heeft ook de top van zijn bloei achter zich; alleen in het midden van het land geven de mannelijke planten nog pollen af. In het noorden is de Taxus niet zo veel te vinden.

De eerste Wilgen en Populieren bloeien in de zuidelijke helft van het land en geven daar licht allergeen pollen af. Op Wilgen zie je de grijze fluwelen wilgenkatjes ontstaan en bij diverse Wilgen in het zuiden kleuren de meeldraden met gele helmknoppen de katjes al geel. Hoewel Wilgen door insecten bezocht worden die een rol spelen bij het overbrengen van pollen van de ene bloem naar de andere, vind je ook pollen van Wilgen in de lucht. De bloei van Populieren is te zien aan de zilverkleurige dotten van katjes aan de uiteinden van de twijgen in de boomkronen; deze worden later roodbruin van kleur, dan zijn ze rijp en verlaten de pollen de katjes.

Essen bloeien binnenkort. Maar wellicht dat er lokaal al een Es bloeit. Essen zijn goed te herkennen aan hun fluweel-zwarte knoppen. Daar komen dan de paarse helmknoppen uit te voorschijn, die pollen afgeven. Mogelijk bloeit ook al hier of daar een Iep, een boom die veel in Amsterdam als straatboom te vinden is. Berken met hun sterk allergeen pollen zijn nog niet zo ver. De eerste bloei daarvan wordt eind maart begin april verwacht. Volg daarom het pollenjournaal.

Pas bij langdurige neerslag wordt de lucht echt schoongewassen.

Maurice Martens, donderdag 17 maart 2011. © Pollennieuws.nl . Een volgend pollenjournaal verschijnt zondag 20 maart of eerder als daar aanleiding toe is.

Blogarchief