Actuele en dagelijkse informatie over pollen, pollenplanten en hooikoorts met behulp van videofilmpjes door biologen ...

Bloeiende bomen en struiken geven redelijk veel pollen

Nu ook de nachten geen vorst meer kennen zal de fysiologische ontwikkeling van de planten gestaag doorgaan. Knoppen aan de bomen worden dikker en je ziet hier en de uitbottende bladeren aan bomen en struiken vallen op. De lente zet door.

Pollen rijpen in de katjes van Zwarte elzen en de kegeltjes van mannelijke Taxus; ook Hazelaars, vooral in het Noorden, dragen nog bij aan de totale pollenbelasting. Als de helmknoppen zich openen worden de pollen door de wind meegenomen. Mensen die gevoelig zijn voor de pollen van deze bomen en struiken zullen dan ook last hebben van hooikoortsachtige klachten zoals tranende en brandende ogen, niesbuien en vermoeidheidsklachten. Lokale neerslag kan de lucht een beetje schoon wassen.

Ook Essen en Wilgen beginnen te bloeien. De Essen laten uit hun fluweel-zwarte knoppen de eerste paarse helmknoppen te voorschijn komen en op Wilgen zie je de grijze fluwelen wilgenkatjes ontstaan en bij sommige Wilgen in het zuid-oosten kleuren de meeldraden met gele helmknoppen de katjes al geel. Populieren bloeien in het zuiden, wat te zien is aan de zilverkleurige dotten van katjes.

Elzen bloeien nog volop en hun tot 12 cm lang wordende katjes zijn goed te herkennen aan de nog kale bomen met hun elzenproppen van de afgelopen jaren. De bloei van Hazelaars is in het zuiden en oosten over het hoogtepunt heen. Daar zie je de katjes met de pollen producerende mannelijke bloemetjes al bruin worden en afvallen. Nog een enkele struik heeft frisse geelgroene katjes waaruit nog pollen kunnen vrijkomen. In het Noorden blijft het aantal bloeiende Hazelaars nog groot. Er zit een tijdsverschil tussen de bloeigolf in het zuiden en noorden van zo’n 10 dagen en lokaal zelfs meer.

Bloeiende mannelijke planten van Taxus kunnen erg veel pollen in de lucht brengen. Uit de gele ongeveer 1,5 tot 3 mm grote rijpe kegeltjes die in de oksels van de naalden zitten, kunnen hele wolken in de lucht komen. Taxus bloeit volop in de zuid-oostelijke helft van het land.

Maurice Martens, woensdag 9 maart 2011. © Pollennieuws.nl . Een volgend pollenjournaal verschijnt zaterdag 12 maart of eerder als daar aanleiding toe is.

Blogarchief