Actuele en dagelijkse informatie over pollen, pollenplanten en hooikoorts met behulp van videofilmpjes door biologen ...

Rustig weer en oostenwind veroorzaken klachten van hooikoorts

De planten ontwikkelen zich verder deze lente en je ziet zich over steeds meer bomen een waas van kleuren vormen. Er komen redelijk veel pollen van verschillende boomsoorten in de lucht. Mensen, die gevoelig zijn voor deze boompollen, reageren met pollenallergie.

Elzen in het hele land, Taxus in het midden en in het noorden nog Hazelaars brengen de meeste pollen in de lucht. Hazelaars zijn in het zuiden bijna uitgebloeid, nog slechts een enkele struik heeft geelgroene katjes. In het noorden bloeien nog veel Hazelaars. Taxus heeft ook de top van de bloei achter zich; alleen in het midden van het land geven de mannelijke planten nog pollen af. In het noorden is de Taxus niet zo veel te vinden.

De eerste Wilgen en Populieren bloeien in de zuidelijk helft van het land en geven daar licht allergeen pollen af. Op Wilgen zie je de grijze fluwelen wilgenkatjes ontstaan en bij diverse Wilgen in het zuiden kleuren de meeldraden met gele helmknoppen de katjes al geel. De bloei van Populieren is te zien aan de zilverkleurige dotten van katjes aan de uiteinden van de twijgen in de kronen; deze worden later roodbruin van kleur, dan zijn ze rijp en verlaten de pollen de katjes.

Ook Essen gaan binnenkort bloeien: uit hun fluweel-zwarte knoppen komen dan de eerste paarse helmknoppen te voorschijn. Mogelijk bloeit ook al een Iep, een boom die veel in Amsterdam als straatboom te vinden is. Berken met hun sterk allergeen pollen zijn nog niet zo ver. De eerste bloei daarvan wordt eind maart begin april verwacht. Volg daarom het pollenjournaal.

Pas bij langdurige neerslag wordt de lucht echt schoongewassen.

Maurice Martens, woensdag 16 maart 2011. © Pollennieuws.nl . Een volgend pollenjournaal verschijnt vrijdag 18 maart of eerder als daar aanleiding toe is.

Blogarchief