Actuele en dagelijkse informatie over pollen, pollenplanten en hooikoorts met behulp van videofilmpjes door biologen ...

Wisselvallig weer geeft lokaal redelijk veel pollen

Nachten zonder vorst en wisselvallig weer met wat zon en bewolking en temperaturen tot wel 10 en meer graden zorgen voor een gestage fysiologische ontwikkeling van planten. De lente zet langzaam maar zeker door. Knoppen aan de bomen worden dikker en de uitbottende bladeren aan bomen en struiken beginnen op te vallen. Echte lentebodes, naast Sneeuwklokjes en Lenteklokjes, als Maarts viooltje en Speenkruid hebben we 9 maart waargenomen in de buurt van Nijmegen.

Het valt ook op dat bij geringe en fijne neerslag behoorlijk wat klachten van hooikoorts optreden. Dit is een gevolg van het feit dat pollen, die tijdens de warmere droge perioden met weinig luchtvochtigheid in de hogere luchtlagen zijn gekomen, tijdens hoge luchtvochtigheid en de daarmee gepaard gaande fijne mottige neerslag vocht opnemen en daardoor zwaarder worden. Ze dalen dan onder invloed van de zwaartekracht naar beneden en kunnen op leefniveau voor een verhoogd aantal pollen zorgen en dus toch hooikoorts veroorzaken. Pas bij langdurige neerslag wordt de lucht echt schoongewassen.

Elzen in het hele land, Taxus in het zuiden, oosten en midden en in het noorden nog Hazelaars brengen de meeste pollen in de lucht. In het zuiden bloeien de eerste Wilgen en Populieren die daar pollen afgeven. Op Wilgen zie je de grijze fluwelen wilgenkatjes ontstaan en bij diverse Wilgen in het zuid-oosten kleuren de meeldraden met gele helmknoppen de katjes al geel. De bloei van Populieren is te zien aan de zilverkleurige dotten van katjes aan de uiteinden van de twijgen. Ook Essen gaan binnenkort bloeien: uit hun fluweel-zwarte knoppen komen dan de eerste paarse helmknoppen te voorschijn. Mogelijk bloeit ook al een Iep, een boom die veel in Amsterdam als straatboom te vinden is. Berken met hun sterk allergeen pollen zijn nog niet zo ver. De eerste bloei daarvan wordt eind maart begin april verwacht. We houden u op de hoogte.

Maurice Martens, vrijdag 11 maart 2011. © Pollennieuws.nl . Een volgend pollenjournaal verschijnt maandag 14 maart of eerder als daar aanleiding toe is.

Blogarchief