Actuele en dagelijkse informatie over pollen, pollenplanten en hooikoorts met behulp van videofilmpjes door biologen ...

Eerste Berken lokaal in bloei

Planten zetten hun ontwikkeling verder door. Het rustige lenteweer draagt daar aan bij. Aan de eerste Berken is hier en daar ook te zien dat de donkerbruine katjes van 3 cm zich verlengen tot 6 cm en meer en geelgroen beginnen te kleuren. Zodra de piepkleine bloemetjes open gaan, de katjes zullen dan tegen de 8 cm zijn, komen de helmknoppen te voorschijn en kunnen de eerste pollen in de lucht komen. Dit zal vooral in het zuiden van Limburg en het Maasdal het geval zijn. Bij aanhoudend lenteweer breidt zich de bloei dag na dag verder uit over het land. Vooral de Kempen, Oost-Brabant en Noord-Limburg zullen snel merken dat de Berkenbloei begint. Pollen van de Berk wordt als sterk allergeen gekarakteriseerd. Dat betekent dat mensen die een Berkenpollenallergie hebben last gaan krijgen van hooikoorts.

In het Noorden van het land bloeien nog Hazelaars en Elzen. Het matig allergene pollen van deze twee nauw aan de Berk verwante soorten is matig allergeen. Ook die veroorzaken bij gevoelige mensen hooikoortsachtige klachten.

Wilgen en Populieren bloeien ook voordat er blad aan de bomen en struiken komt. In het zuiden en midden bloeien ze al flink en in het noorden zullen ze weldra volgen. Hoewel Wilgen ook bezocht worden door insecten, geven ze toch ook licht allergeen pollen af aan de lucht. De bloei van Populieren is te zien aan de zilverkleurige dotten van katjes aan de uiteinden van de twijgen in de boomkronen; deze worden later roodbruin van kleur, dan zijn ze rijp en verlaten de pollen de katjes.

Lokaal bloeien Essen. Ze zijn goed te herkennen aan hun fluweel-zwarte knoppen. Daar komen dan de paarse helmknoppen uit te voorschijn, die pollen afgeven aan de lucht. Ook Iepen, bekend als straatboom in Amsterdam, bloeien.

Pas bij langdurige neerslag wordt de lucht echt schoongewassen.

Maurice Martens, woensdag 23 maart 2011. © Pollennieuws.nl . Een volgend pollenjournaal verschijnt vrijdag 25 maart of eerder als daar aanleiding toe is.

Blogarchief