Actuele en dagelijkse informatie over pollen, pollenplanten en hooikoorts met behulp van videofilmpjes door biologen ...

Juli 2011 gekenmerkt door uitzonderlijk lage pollendruk

Maastricht, zondag 31 juli 2011. De maand juli 2011 is te karakteriseren als een maand waarin als gevolg van lage temperaturen en veel neerslag minder allergene pollen in de lucht zijn gekomen dan in een normale julimaand. Dit blijkt ook uit de pollentellingen van het pollenteam van het Elkerliekziekenhuis in Helmond. Ook al bloeiden veel Maïsvelden en waren er ook al tamelijk veel bloeiende Bijvoeten, de regen heeft de pollen die vrijkwamen snel uitgewassen uit de lucht.

Er moet echter rekening mee gehouden worden dat de bloei van Bijvoet door de lage temperaturen ook langzamer op gang is gekomen. Maar bij toenemende temperaturen en drogere dagen gaan de planten hun de bloei versnellen. Tijdens wat langere periodes van droog weer kunnen dan sterk allergene pollen in de lucht komen van bloeiende Bijvoeten.

Ook kruiden als Melganzenvoet en Brandnetel brengen dan pollen in de lucht. Pollen van deze kruiden zijn niet tot slechts weinig allergeen, maar de grote aantallen kunnen toch bij sommige mensen allergische reacties veroorzaken.

Grassen spelen nog een rol in augustus, zij het in beperkte mate. De tweede bloei van een aantal voorjaarsgrassen als Glanshaver, Gestreepte witbol en Kropaar valt hier en daar op, maar ook Raaigrassen en Straatgras bloeien nog. Riet is eveneens langs sloten, plassen en waterkanten bloeiend te zien. Omdat Maïs over een wat langere periode in het vroege voorjaar wordt uitgezaaid en er ook verschillen optreden tussen de gebruikte rassen, is de bloeiperiode van dit gewas over een langere tijd gespreid. Daardoor kunnen ook nog in augustus grote en zware pollen van dit gras in de lucht komen en in de directe nabijheid van de bloeiende Maïsakkers overlast veroorzaken. De bloei van Maïs is te herkennen als in de aren in de top van de plant nog roodbruine meeldraden naar buiten steken. Na de bloei vallen ze af en zie je dus kale aren.

Schimmelsporen vind je in de tweede helft van de zomer en in de herfst in toenemende mate in de lucht. Cladosporium is een schimmelsoort die veel sporen vrijgeeft. Dat is een gevolg van de hogere luchtvochtigheid die dan heerst. Belgische en Duitse meetstations tellen in deze tijd van het jaar vaak duizenden sporen per m3 lucht. Sommige mensen reageren met hooikoortsachtige verschijnselen op deze schimmelsporen.

Maurice Martens, zondag 31 juli 2011 © Pollennieuws.nl . Een volgend pollenjournaal verschijnt woensdag 3 augustus, of eerder als daar aanleiding toe is.

Blogarchief